Wykonanie
Świąteczne przygotowania w pełni! Ostatnie porządkowanie domów i wspólne ubieranie choinki, slalom
między sklepowymi półkami w poszukiwaniu brakujących pozycji z zakupowej listy i świąteczne gotowanie do późnych godzin wieczornych. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam ten czas domowego rozgardiaszu, kiedy wymęczona całym dniem szłam spać kuchnia zawsze wyglądała jak
pole bitwy a gdy w wigilijny poranek wstawałam witała mnie świeżo wyprasowana serweta na
kuchennym stole, równo poustawiane kubeczki i nawet ozdoby w kuchennym oknie. To był znak, mamy święta! Teraz wiem ile pracy wymagało to od mamy żebyśmy poczuli ten świąteczny czas w domu, więc sama łapie za odkurzacz, pomagam z ciastami i przygotowuje sałatki. W większości święta opieramy na tradycyjnych potrawach, lecz od czasu do czasu wplatamy coś nowego do naszego świątecznego menu. Dziś mam dla Was przepis na świąteczną pieczeń- pieczeń drobiowa ze
szpinakiem, jeśli poszukujecie czegoś nowego, odrobinę innego zachęcam do przygotowania.Składniki:
Pierś z kurczaka ok. 0,5 kg
Mięso z indyka ( u mnie medaliony) ok 0,3 kg
Szpinak mrożony 450 g3
jajkaCebula 2 szt
Sól,
pieprz,
czosnekFetaSelerForemka typu keksówka
Kasza manna
Sposób przygotowania:W pierwszej kolejności gotujemy
seler. Surowe
mięso drobiowe oczyszczamy i mielimy razem z obranymi
cebulami.
Seler po ugotowaniu i ostudzeniu ścieramy na tarce, łączymy z
mięsem i
cebulą, dodajemy
jajka i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Gdy
szpinak jest już miękki dodajemy
czosnek oraz
ser typu
feta całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę, w której zamierzamy piec pieczeń natłuszczamy
oliwą i posypujemy
kaszą manną. Około 2/3
mięsa łączymy z przestudzoną masą
szpinakową pozostałą część
mięsa dzielimy na pół. Jedną połówkę
mięsa bez
szpinaku przekładamy na dno foremki, następnie przekładamy masę
szpinakową i na wierzch pozostałą część
mięsa. Pieczeń drobiowa ze
szpinakiem trafia na ok 45-55 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce możemy podawać pieczeń na świąteczny stół.


Pomimo, iż
drób jest dość suchym
mięsem to pieczeń drobiowa ze
szpinakiem jest wyjątkowo soczysta i nie kruszy się podczas krojenia. Półmisek z
wędlinami nabiera nowego, soczyście zielonego koloru. Do tego pieczeń drobiowa ze
szpinakiem jest dużo lżejsza i mniej kaloryczna niż typowe świąteczne pasztety czy pieczenie. Jeśli poszukujecie świątecznych propozycji dań
mięsnych na ciepło polecam przedstawianą w okresie wielkanocnym wersję pieczonej
łopatki na świąteczny obiad . Sama zmykam pomagać w kuchni i porządkować dom a Wam już dziś życzę magicznie spędzonych w rodzinnym gronie świąt Bożego Narodzenia. Dużo ciepła, spokoju i wyrozumiałości na ten piękny świąteczny czas.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...