ßßß
Sposób przygotowania:W pierwszej kolejności gotujemy seler. Surowe mięso drobiowe oczyszczamy i mielimy razem z obranymi cebulami. Seler po ugotowaniu i ostudzeniu ścieramy na tarce, łączymy z mięsem i cebulą, dodajemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Gdy szpinak jest już miękki dodajemy czosnek oraz ser typu feta całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę, w której zamierzamy piec pieczeń natłuszczamy oliwą i posypujemy kaszą manną. Około 2/3 mięsa łączymy z przestudzoną masą szpinakową pozostałą część mięsa dzielimy na pół. Jedną połówkę mięsa bez szpinaku przekładamy na dno foremki, następnie przekładamy masę szpinakową i na wierzch pozostałą część mięsa. Pieczeń drobiowa ze szpinakiem trafia na ok 45-55 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce możemy podawać pieczeń na świąteczny stół.
Pomimo, iż drób jest dość suchym mięsem to pieczeń drobiowa ze szpinakiem jest wyjątkowo soczysta i nie kruszy się podczas krojenia. Półmisek z wędlinami nabiera nowego, soczyście zielonego koloru. Do tego pieczeń drobiowa ze szpinakiem jest dużo lżejsza i mniej kaloryczna niż typowe świąteczne pasztety czy pieczenie. Jeśli poszukujecie świątecznych propozycji dań mięsnych na ciepło polecam przedstawianą w okresie wielkanocnym wersję pieczonej łopatki na świąteczny obiad . Sama zmykam pomagać w kuchni i porządkować dom a Wam już dziś życzę magicznie spędzonych w rodzinnym gronie świąt Bożego Narodzenia. Dużo ciepła, spokoju i wyrozumiałości na ten piękny świąteczny czas.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...