ßßß Cookit - przepis na Pieczeń drobiowa ze szpinakiem na święta

Pieczeń drobiowa ze szpinakiem na święta

nazwa

Wykonanie

Świąteczne przygotowania w pełni! Ostatnie porządkowanie domów i wspólne ubieranie choinki, slalom między sklepowymi półkami w poszukiwaniu brakujących pozycji z zakupowej listy i świąteczne gotowanie do późnych godzin wieczornych. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam ten czas domowego rozgardiaszu, kiedy wymęczona całym dniem szłam spać kuchnia zawsze wyglądała jak pole bitwy a gdy w wigilijny poranek wstawałam witała mnie świeżo wyprasowana serweta na kuchennym stole, równo poustawiane kubeczki i nawet ozdoby w kuchennym oknie. To był znak, mamy święta! Teraz wiem ile pracy wymagało to od mamy żebyśmy poczuli ten świąteczny czas w domu, więc sama łapie za odkurzacz, pomagam z ciastami i przygotowuje sałatki. W większości święta opieramy na tradycyjnych potrawach, lecz od czasu do czasu wplatamy coś nowego do naszego świątecznego menu. Dziś mam dla Was przepis na świąteczną pieczeń- pieczeń drobiowa ze szpinakiem, jeśli poszukujecie czegoś nowego, odrobinę innego zachęcam do przygotowania.
Składniki:
Pierś z kurczaka ok. 0,5 kg
Mięso z indyka ( u mnie medaliony) ok 0,3 kg
Szpinak mrożony 450 g
3 jajka
Cebula 2 szt
Sól, pieprz, czosnek
Feta
Seler
Foremka typu keksówka
Kasza manna
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności gotujemy seler. Surowe mięso drobiowe oczyszczamy i mielimy razem z obranymi cebulami. Seler po ugotowaniu i ostudzeniu ścieramy na tarce, łączymy z mięsem i cebulą, dodajemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Gdy szpinak jest już miękki dodajemy czosnek oraz ser typu feta całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę, w której zamierzamy piec pieczeń natłuszczamy oliwą i posypujemy kaszą manną. Około 2/3 mięsa łączymy z przestudzoną masą szpinakową pozostałą część mięsa dzielimy na pół. Jedną połówkę mięsa bez szpinaku przekładamy na dno foremki, następnie przekładamy masę szpinakową i na wierzch pozostałą część mięsa. Pieczeń drobiowa ze szpinakiem trafia na ok 45-55 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce możemy podawać pieczeń na świąteczny stół.
Pomimo, iż drób jest dość suchym mięsem to pieczeń drobiowa ze szpinakiem jest wyjątkowo soczysta i nie kruszy się podczas krojenia. Półmisek z wędlinami nabiera nowego, soczyście zielonego koloru. Do tego pieczeń drobiowa ze szpinakiem jest dużo lżejsza i mniej kaloryczna niż typowe świąteczne pasztety czy pieczenie. Jeśli poszukujecie świątecznych propozycji dań mięsnych na ciepło polecam przedstawianą w okresie wielkanocnym wersję pieczonej łopatki na świąteczny obiad . Sama zmykam pomagać w kuchni i porządkować dom a Wam już dziś życzę magicznie spędzonych w rodzinnym gronie świąt Bożego Narodzenia. Dużo ciepła, spokoju i wyrozumiałości na ten piękny świąteczny czas.
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/pieczen-drobiowa-ze-szpinakiem-na-swieta