Wykonanie
Wracając do roladek, to gorąco polecam Wam ten przepis. Robi się je bardzo szybko. To dobry pomysł na smaczną domową
wędlinę. A do tego są lekkostrawne i mega dietetyczne :)

SKŁADNIKI0,5 kg
fileta z piersi kurczaka;1
cebula;ok. 15 dag
szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności od tego, jak bardzo
szpinakową chcemy
mieć roladę);2 ząbki
czosnku;
sól i
pieprz;1 łyżeczka
masła;1
jajko;2 płaskie łyżki
kaszy manny.WYKONANIEFilet mielimy przez maszynkę.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości
masła. Kiedy osiągnie żądany kolor również mielimy. Do
mięsa i
cebuli wbijamy
jajko i wsypujemy
kaszę mannę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni chwilę dusimy
szpinak z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony
szpinak i mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część ze
szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby
mięso czyste przykryło
mięso ze
szpinakiem. Zawijamy końce foli w tzw.
cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty.