ßßß Cookit - przepis na ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

nazwa

Wykonanie

Wracając do roladek, to gorąco polecam Wam ten przepis. Robi się je bardzo szybko. To dobry pomysł na smaczną domową wędlinę. A do tego są lekkostrawne i mega dietetyczne :)
SKŁADNIKI
0,5 kg fileta z piersi kurczaka;
1 cebula;
ok. 15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności od tego, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę);
2 ząbki czosnku;
sól i pieprz;
1 łyżeczka masła;
1 jajko;
2 płaskie łyżki kaszy manny.
WYKONANIE
Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Kiedy osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony szpinak i mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem. Zawijamy końce foli w tzw. cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/05/roladki-drobiowe-ze-szpinakiem.html