Wykonanie
Moi
Drodzy rozpoczynamy weekend! A jak wiadomo weekendowe wieczory sprzyjają spotkaniom towarzyskim. Czym przywitać naszych gości?Oczywiście wiadomo, że przygotowane samodzielnie przekąski dużo lepiej smakują niż kupne zakąski, więc o ile tylko mamy taką możliwość bardzo zachęcam do zaprezentowania gościom własnoręcznie przygotowanych smakołyków.Dziś jedna z moich propozycji na imprezowe przekąski-zakąski, czyli pasta z
tuńczyka z grzankami.Czego potrzebujemy?2 puszki
tuńczyka (proponuję
tuńczyka w wodzie, zdecydowanie zdrowszy od wersji w
oleju)
por 1 szt.
twaróg biały chudy (3/4 kostki)3
jajka ugotowane na twardo
jogurt greckiprzyprawy:
pieprz,
sól,
suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiem (opcjonalnie)

Opcjonalnie możemy dodać również
kukurydzę. Proponuję jednak dodać ją na sam koniec, jako dodatek, gdy już skończymy blendowanie.Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsączamy z
wody, przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pokruszony
twaróg, pokrojone
jajka i
por. Dodajemy 2 -3 łyżki
jogurtu greckiego i całość miksujemy blenderem. Gotową pastę doprawiamy do smaku np.
solą i
pieprzem. Ostatnio doprawiłam
mieszanką przypraw do jajecznicy i sałatek wyszło pysznie!Pastę podajemy z
chrupkim pieczywem i świeżymi warzywami. Jeśli mamy niewiele czasu proponuję zaopatrzyć się w gotowe sucharki. Gdy czas nam na to pozwoli można oczywiście samodzielnie zrobić tosty z
ciemnego pieczywa. Przygotowane przekąski możemy posypać
suszonymi pomidorami z
bazylią i
czosnkiem.

Przekąska jak widzicie w sam raz na jeden kęsZachęcam do wypróbowania przy kolejnej wizycie gości.Pozdrawiam serdecznie, życząc udanego weekenduSmakUla.Podziel się...