Wykonanie
Śniadanie na słodko czyli weekend tuż, tuż! A co najlepsze jest w weekendach? Odrobina luzu i zwolnienie tempa. Chwila na wspólne śniadanie, bez pośpiechu, ziewania i przecierania oczu bladym świtem. Weekend to zazwyczaj czas gdy możemy pozwolić sobie na odrobinę wymyślniejsze śniadanie, rozkoszowanie się świeżo zaparzoną
kawą i czerpanie z poranka wszystkiego co najlepsze. A może by tak zaszaleć i śniadanie podać do łóżka? A jak do łóżka to obowiązkowo śniadanie na słodko! Zatem zapraszam Was serdecznie po przepis na omlet na słodko z
zarodkami pszennymi, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.Składniki, których potrzebujesz na omlet dla 2 osób:4
jajka6 łyżek
zarodków pszennych0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniasóldodatki:
owoce,
twaróg delikatny,
orzechySposób przygotowania:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka z odrobiną
soli ubijamy w większej misce na sztywną pianę. Do piany dodajemy
żółtka oraz
zarodki pszenne i delikatnie mieszamy, tak by ciasto nadal pozostało lekko piankowe. Połowę masy wylewamy na rozgrzaną, natłuszczona odrobiną
oliwy patelnie, smażymy na złoto z obu stron. Omlet na słodko podajemy z
serkiem bananowym oraz świeżymi
owocami.
Zdrowa porada:Jeśli uwielbiacie słodkie
serki,
jogurty i deserki mam dla Was zdrową alternatywę bez dodatku
cukru. Aby otrzymać zdrowy
serek np.
bananowy wystarczy do
twarogu delikatnego dodać
banana i całość zmiksować na jednolitą masę. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę
maślanki aby otrzymać rzadszą konsystencję. Taka alternatywa świetnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku dzieci, którym możemy niewielkim nakładem pracy zaserwować pyszny a przy tym o niebo zdrowszy
serek. A przecież warto od najmłodszych lat wyrabiać dobre nawyki żywieniowe.
Omlet na słodko z
zarodkami pszennymi to bardzo sycąca propozycja
śniadaniowa, która zaserwuje nam porządnego energetycznego
kopa na dalszą część dnia. Dlaczego zarodki a nie mąka? Przede wszystkim zarodki to bogactwo minerałów oraz witamin, których biała
mąka w znacznym stopniu jest pozbawiana. Warto wspomnieć, że zaledwie 2 łyżki (ok. 20g) zarodków zaspokaja połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 oraz 2/3 zapotrzebowania na witaminę E. Nie bez powodu zatem
zarodki pszenne nazywane są koncentratem multiwitaminowym!
Mam nadzieję, że znajdziecie dłuższą chwilę dla siebie w tym naszym zwariowanym, zabieganym świecie i miło spędzicie najbliższy weekendowy poranek, tego życzę Wam i sobie.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...