Wykonanie
Początek roku okazał się dla mnie chorowity. I tak dziwię się, że w okresie świąteczno- noworocznym nic mnie nie złapało biorąc pod uwagę, że w kółko ktoś chorował w moim otoczeniu. Ale jak widać choróbsko wyczekało odpowiedni moment i uderzyło tuż przed weekendem. W ruch poszły wszystkie domowe sposoby na przeziębienie, wypiłam hektolitry
herbaty z
imbirem (przepisem chyba muszę się z
Wami podzielić bo jest genialna) i zużyłam tonę chusteczek. Apetyt oraz wena do gotowania nie dopisywała, każdy posiłek jakiś dziwnie bez smaku, nijaki… Smak powrócił gdy rozgryzłam, w przygotowanej przez
Męża zupie,
ostrą papryczkę (dwie maleńkie na cały garnek zupy i obie w moim talerzu). Przypadek? Nie sądzę! Chyba bardzo chciał żeby szybko wróciła do zdrowia, bo papryczka automatycznie rozgrzała mnie do czerwoności 😉 Jak już odzyskałam smak kolację postanowiłam zrobić sama, coś lekkiego ale wyrazistego i kojącego moje
kubki smakowe, postawiłam na
krewetki w sosie
cytrynowym na sałacie .Składniki:Opakowanie
krewetek ok 250 gSok z połowy
cytryny5 ząbków
czosnkuChilli (świeże lub sproszkowane)
Pieprz cytrynowyOliwaRukolaKiełki brokuła
Sposób przygotowania:
Krewetki myjemy, oczyszczamy i usuwamy ogonki bądź pancerze w zależności jakie
krewetki kupimy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy chwilę na
oliwie.
Krewetki przyprawiamy
pieprzem cytrynowym, dodajmy podsmażony
czosnek wraz z
oliwą, sok z wyciśniętej połowy
cytryny, na koniec lekko posypujemy
chilli i odstawiamy na min. 30 minut aby
krewetki przeszły marynatą.
Krewetki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut, wszystko zależy jak duże
krewetki kupiliśmy. Upieczone
krewetki układamy na liściach ulubionej
sałaty, w moim przypadku
rukola i odrobina
kiełków brokuła. Całość polewamy sosem pozostałym po pieczeniu, posypujemy
natką pietruszki oraz prażonym
ziarnem słonecznika. Pyszkaaaa! Tyle
mogę Wam powiedzieć 😉

Danie bardzo lekkie ale pożywne. Wyraziste, a za sprawą dużej ilości
czosnku i
cytryny idealne na przeziębienie. Warto pamiętać, że
mięso krewetek to przede wszystkim źródło dobrze przyswajalnego
białka, witamin, selenu, potasu czy fosforu zatem warto wprowadzać je od czasu do czasu do naszej diety.
Krewetki w sosie
cytrynowym na sałacie to przede wszystkim wiele wartości odżywczych, jak również niezapomniane walory smakowe!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...