Wykonanie
Kochani aż trudno w to uwierzyć ale to już rok minął odkąd zaczęła się moja przygoda z blogiem. Dokładnie 16 lipca ukazał się mój pierwszy wpis!!Od tego czasu starałam się regularnie coś pichcić i dzielić się z
Wami moimi przepisami.Dziękuję wszystkim za miłe słowa pod adresem bloga, za Wasze komentarze które są dowodem na to że posiadam już sporą grupkę stałych czytelników- co mnie bardzo cieszy!!W tym dniu pragnę sobie życzyć aby mój blog cieszył się coraz większą popularnością i aby udało mi się przetrwać do następnych urodzin!!A dzisiaj z racji tej uroczystości zapraszam Was (jak przystało na urodzinowe przyjęcie) na pyszny, lekki tort
malinowo-
kokosowy . Ciemny
biszkopt przełożony pianką
malinową i
kokosową z dodatkiem świeżych
malin. Po prostu poezja!!
ciasto ciemny
biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakaoMasa malinowa:30dag
malin1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
żelatyny200ml
śmietanki 30%Masa kokosowa:10dag
wiórków kokosowych1/2 szklanki
cukru250 ml
mleka2 łyżeczki
żelatyny200 ml
śmietanki 30%Dodatkowo:
maliny, rurki
waflowe, polewa
Białka ubić na sztywno, dodając partiami
cukier.Do ubitych
białek dodać
żółtka i nadal ubijać do wytworzenia się widocznych pęcherzyków powietrza.Do masy dodać przesiane
mąki i
kakao – delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy (tylko spód wyłożony papierem do pieczenia) i upiec w 160°C do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół i dowolnie naponczować ( u mnie
woda z
cytryną i
cukrem).
Maliny zasypać
cukrem, postawić na ogniu i doprowadzić do całkowitego rozpadu
owoców. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach
wody, odstawić do napęcznienia po czym dodać do ciepłego musu
malinowego-odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać tężejący mus malinowy.Tężejącą masę wyłożyć na blat
biszkoptowy.Na
masie rozłożyć warstwę
malin.
Wiórka kokosowe zalać
mlekiem, dodać
cukier i gotować około 5 minut na wolnym ogniu.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach
mleka i dodać do ciepłej masy kokosowej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodawać partiami zimny
kokos.Masę wyłożyć na
maliny i przykryć drugim
biszkoptem.Tort dowolnie udekorować.Smacznego!!