ßßß Cookit - przepis na Tort malinowo-kokosowy

Tort malinowo-kokosowy

nazwa

Wykonanie

Kochani aż trudno w to uwierzyć ale to już rok minął odkąd zaczęła się moja przygoda z blogiem. Dokładnie 16 lipca ukazał się mój pierwszy wpis!!
Od tego czasu starałam się regularnie coś pichcić i dzielić się z Wami moimi przepisami.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa pod adresem bloga, za Wasze komentarze które są dowodem na to że posiadam już sporą grupkę stałych czytelników- co mnie bardzo cieszy!!
W tym dniu pragnę sobie życzyć aby mój blog cieszył się coraz większą popularnością i aby udało mi się przetrwać do następnych urodzin!!
A dzisiaj z racji tej uroczystości zapraszam Was (jak przystało na urodzinowe przyjęcie) na pyszny, lekki tort malinowo-kokosowy . Ciemny biszkopt przełożony pianką malinową i kokosową z dodatkiem świeżych malin. Po prostu poezja!!
ciasto ciemny biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Masa malinowa:
30dag malin
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
200ml śmietanki 30%
Masa kokosowa:
10dag wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
250 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
maliny, rurki waflowe, polewa
Białka ubić na sztywno, dodając partiami cukier.
Do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać do wytworzenia się widocznych pęcherzyków powietrza.
Do masy dodać przesiane mąki i kakao – delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy (tylko spód wyłożony papierem do pieczenia) i upiec w 160°C do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół i dowolnie naponczować ( u mnie woda z cytryną i cukrem).
Maliny zasypać cukrem, postawić na ogniu i doprowadzić do całkowitego rozpadu owoców. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia po czym dodać do ciepłego musu malinowego-odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać tężejący mus malinowy.
Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkoptowy.
Na masie rozłożyć warstwę malin.
Wiórka kokosowe zalać mlekiem, dodać cukier i gotować około 5 minut na wolnym ogniu.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach mleka i dodać do ciepłej masy kokosowej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodawać partiami zimny kokos.
Masę wyłożyć na maliny i przykryć drugim biszkoptem.
Tort dowolnie udekorować.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/tort-malinowo-kokosowy-i-i-urodziny-bloga