ßßß
ciasto ciemny biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki kakaoMasa malinowa:30dag malin1/2 szklanki cukru2 łyżeczki żelatyny200ml śmietanki 30%Masa kokosowa:10dag wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru250 ml mleka2 łyżeczki żelatyny200 ml śmietanki 30%Dodatkowo:maliny, rurki waflowe, polewaBiałka ubić na sztywno, dodając partiami cukier.Do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać do wytworzenia się widocznych pęcherzyków powietrza.Do masy dodać przesiane mąki i kakao – delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy (tylko spód wyłożony papierem do pieczenia) i upiec w 160°C do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół i dowolnie naponczować ( u mnie woda z cytryną i cukrem).Maliny zasypać cukrem, postawić na ogniu i doprowadzić do całkowitego rozpadu owoców. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia po czym dodać do ciepłego musu malinowego-odstawić do ostudzenia.Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać tężejący mus malinowy.Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkoptowy.Na masie rozłożyć warstwę malin.Wiórka kokosowe zalać mlekiem, dodać cukier i gotować około 5 minut na wolnym ogniu.Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach mleka i dodać do ciepłej masy kokosowej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodawać partiami zimny kokos.Masę wyłożyć na maliny i przykryć drugim biszkoptem.Tort dowolnie udekorować.Smacznego!!
