Wykonanie
Nie znam chyba prostszej i jednocześnie bardzo smacznej sałatki, przygotowanej z minimalnej ilości podstawowych składników. Ważne, aby grzanki były chrupiące i świeże, a
sałatka spędziła kilkanaście minut w lodówce.
Winogrona bardzo dobrze współgrają z
sałatą i
ogórkiem, a całość spaja dressing.
Endywia jest spokrewniona z
sałatą, ma długie i postrzępione listki, a była znana i spożywana już w starożytności. Znajdziemy w niej kolejną porcję witamin C i E oraz minerałów: żelaza, wapnia, potasu i fosforu. Bardzo dobrze komponuje się również z
serami i
orzechami, ponieważ ma leciutko gorzkawy smak.

Składniki1 opakowanie
sałaty endywii250 g
winogron (fioletowych lub różowych)pół długiego
ogórka1 średnia
czerwona cebula1 kromka
pieczywa na zakwasie1 łyżeczka
oleju kokosowegoDressing2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka mielonego
czosnkusól,
pieprz

Przygotowanie
Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Przygotować większą miskę i rękoma porwać
sałatę na dość drobne kawałeczki lub pokroić nożem w cienkie paski.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę,
winogrona na połówki,
cebulę w cienkie półplasterki i wszystko dodać do
sałaty. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy i włożyć kromkę
chleba. Zrumienić z obu stron, aby grzanka była twarda i chrupka. Wyjąć z patelni, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i wlać do sałatki. Całość wymieszać i posypać grzankami.