ßßß Cookit - przepis na Sałatka z endywii i winogron

Sałatka z endywii i winogron

nazwa

Wykonanie

Nie znam chyba prostszej i jednocześnie bardzo smacznej sałatki, przygotowanej z minimalnej ilości podstawowych składników. Ważne, aby grzanki były chrupiące i świeże, a sałatka spędziła kilkanaście minut w lodówce. Winogrona bardzo dobrze współgrają z sałatą i ogórkiem, a całość spaja dressing. Endywia jest spokrewniona z sałatą, ma długie i postrzępione listki, a była znana i spożywana już w starożytności. Znajdziemy w niej kolejną porcję witamin C i E oraz minerałów: żelaza, wapnia, potasu i fosforu. Bardzo dobrze komponuje się również z serami i orzechami, ponieważ ma leciutko gorzkawy smak.
Składniki
1 opakowanie sałaty endywii
250 g winogron (fioletowych lub różowych)
pół długiego ogórka
1 średnia czerwona cebula
1 kromka pieczywa na zakwasie
1 łyżeczka oleju kokosowego
Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka mielonego czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie
Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Przygotować większą miskę i rękoma porwać sałatę na dość drobne kawałeczki lub pokroić nożem w cienkie paski. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, winogrona na połówki, cebulę w cienkie półplasterki i wszystko dodać do sałaty. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i włożyć kromkę chleba. Zrumienić z obu stron, aby grzanka była twarda i chrupka. Wyjąć z patelni, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i wlać do sałatki. Całość wymieszać i posypać grzankami.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/09/saatka-z-endywii-i-winogron.html