ßßß
Składniki (na 12 placków)100 g kaszy suchej gryczanej1 spora cukinia (400 g obranej i umytej)14 łyżek drobnych płatków owsianych (użyłam bezglutenowych)1 łyżka mąki dyniowej (niekoniecznie)1 łyżka oliwy z oliwek1 duża cebula1 jajo1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego2 łyżeczki mielonego czosnkupo 0,5 łyżeczki: kurkumy, majeranku, słodkiej paprykisól, pieprz1 łyżka masła klarowanego do posmarowania patelni
PrzygotowanieKaszę ugotować w miarę możliwości na kleisto w proporcji 2,5:1. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby woda tylko przykryła płatki i zostawić do napęcznienia. Umytą i obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do lnianej ściereczki i odcisnąć z nadmiaru wody. Kaszę, namoczone płatki i cukinię wymieszać w dużej misce, dodając przyprawy i sól, a następnie wbić jajo. Bardzo dobrze wyrobić ręką lub drewnianą łyżką wszystkie składniki, aby masa była porządnie zwarta i kleista. Odstawić na kilka minut, aby składniki porządnie się związały. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać 1-2 łyżki mąki dyniowej. Posmarować patelnię do smażenia bez tłuszczu odrobiną masła klarowanego i rozgrzać. Kłaść łyżką lub formować zwilżonymi dłońmi małe placki i smażyć na średnim ogniu na rumiano.