ßßß Cookit - przepis na Placki gryczane z cukinią i płatkami owsianymi

Placki gryczane z cukinią i płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam cukinię i ciągle otrzymuję ją w prezencie – mam już cały koszyk. Nie ma wyjścia, będą ją dodawać do wszystkiego. Dziś w plackach gryczanych, ale polecam też moją pizzę z cukinii, bez mąki. Oczywiście, kiedy odciskamy cukinię, nie marnujmy tej cudownej mikstury – to delikatnie słodki orzeźwiający napój i dobry dodatek do zielonego koktajlu.
Niedawno miałam okazję jeść znakomite placki gryczane w małej knajpce w Nowym Sączu. Nigdy bym nie przypuszczała, że w tym miejscu znajdę tyle smaku. Nietłuste, sycące i dobrze doprawione. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznych placków w żadnym lokalu. Oczywiście moje nie wyglądają jak tamte, ale smakiem mogą konkurować. W tamtych plackach na pewno nie było cukinii, a była kasza gryczana i cebula, pewnie też mąka. Cóż, niech tamten przepis pozostanie tajemnicą i cieszy dalej gości, którzy się tam zjawiają. A ja mam już swój. Smacznego!
Składniki (na 12 placków)
100 g kaszy suchej gryczanej
1 spora cukinia (400 g obranej i umytej)
14 łyżek drobnych płatków owsianych (użyłam bezglutenowych)
1 łyżka mąki dyniowej (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
1 jajo
1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki mielonego czosnku
po 0,5 łyżeczki: kurkumy, majeranku, słodkiej papryki
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego do posmarowania patelni
Przygotowanie
Kaszę ugotować w miarę możliwości na kleisto w proporcji 2,5:1. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby woda tylko przykryła płatki i zostawić do napęcznienia. Umytą i obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do lnianej ściereczki i odcisnąć z nadmiaru wody. Kaszę, namoczone płatki i cukinię wymieszać w dużej misce, dodając przyprawy i sól, a następnie wbić jajo. Bardzo dobrze wyrobić ręką lub drewnianą łyżką wszystkie składniki, aby masa była porządnie zwarta i kleista. Odstawić na kilka minut, aby składniki porządnie się związały. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać 1-2 łyżki mąki dyniowej. Posmarować patelnię do smażenia bez tłuszczu odrobiną masła klarowanego i rozgrzać. Kłaść łyżką lub formować zwilżonymi dłońmi małe placki i smażyć na średnim ogniu na rumiano.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/09/placki-gryczane-z-cukinia-i-patkami.html