ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kalafiora i ziemniaków w dyniowej panierce z chipsem miętowym

Kotlety z kalafiora i ziemniaków w dyniowej panierce z chipsem miętowym

nazwa

Wykonanie

Czas kalafiora i młodych ziemniaków trwa. I dzięki temu większość naszych posiłków możemy komponować z warzyw bez większego trudu. Dzięki dyniowej mące kotlety wydadzą się jeszcze bardziej dekoracyjne i smaczne. Doskonałe z fasolką i górą innych warzyw oraz wszelkimi sosami.
Kotlety z kalafiora i ziemniaków w dyniowej panierce z chipsem miętowym
Składniki
1 średni kalafior
5 średnich ziemniaków
5 łyżek mielonego, odtłuszczonego lnu
2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól ziołowa, pieprz
Panierka
0,5 szklanki mąki z dyni
12 - 14 listków mięty + odrobina tłuszczu do posmarowania listków
Przygotowanie
Kalafior i ziemniaki umyć. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze, wystudzić. Ziemniaki ugotować w łupinie i gorące ugnieść razem z kalafiorem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać curry. Chwilkę podsmażać, mieszając i dodać do ziemniaków i kalafiora. Wsypać len i resztę przypraw, i wyrobić ręką lub drewniana łyżką. Sprawdzić smak i odstawić na kilka minut. Wilgotnymi dłońmi uformować kotlety i obtaczać w mące dyniowej. Na każdym kotleciku ułożyć posmarowany olejem kokosowym lub oliwą listek mięty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/kotlety-z-kalafiora-i-ziemniakow-w.html