Wykonanie
Chutney wywodzi się z kuchni hinduskiej i stanowi połączenie smaków: kwaśnego, słodkiego i
ostrego. Konsystencją nieco przypomina powidła lub gęsty sos. Przygotowuje się go z
owoców i warzyw z udziałem aromatycznych i pikantnych przypraw. Rozgrzewa, oczyszcza i wzmacnia. Doskonały do
ryżu i warzyw. Obecnie mamy na targach mnóstwo dojrzałych
pomidorów i
owoców i czas pomyśleć o nieco odmiennym sposobie na przechowanie ich pełnego słońca smaku. Słoiczki z chutneyem można pasteryzować i cieszyć się ich smakiem nie tylko o tej
porze roku. Za tradycyjnymi słodkimi powidłami nie przepadam, ale chutney przygotowuję każdego roku z solidnym zapasem. Miło jest zimą wrócić do domu i rozgrzać się dodając do obiadu łyżkę tego rozgrzewającego cudeńka.
![](/Data/Images/www.alezakwas.pl\2015_slash_07_slash_chutney-pomidorowo-morelowy-z-czarna/l/1387721602.jpg)
Chutney
pomidorowo –
morelowy z czarną
gorczycą i
masłem gheeSkładniki (na 3 – 4 słoiki o pojemności 200 ml)1 kg dojrzałych
pomidorów bez skórki11 sztuk świeżych
moreli2 duże
cebule1 szklanka
suszonych daktyli0,5 szklanki
octu jabłkowego0,5 szklanki
cukru nierafinowanego4 łyżki
masła klarowanego (ghee)3 łyżki nasion czarnej
gorczycy1 łyżka
cynamonu1,5 łyżeczki mielonego
chili1 łyżeczka
soli![](/Data/Images/www.alezakwas.pl\2015_slash_07_slash_chutney-pomidorowo-morelowy-z-czarna/l/455458069.jpg)
![](/Data/Images/www.alezakwas.pl\2015_slash_07_slash_chutney-pomidorowo-morelowy-z-czarna/l/-884183992.jpg)
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem. Umyte
morele wydrążyć i pokroić na cząstki. Podobnie pokroić
pomidory.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
masło ghee i wsypać
gorczycę. Gdy nasiona zaczną strzelać, dodać
cebulę i dusić chwilę, po czym wsypać
chili i
cynamon. Wymieszać i dodać
pomidory razem z
morelami i
daktyle. Dusić około 0,5 godziny na małym ogniu, wlać
ocet i dodać
cukier. Dusić dalej na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i płyn w większości wyparuje. Chutney powinien
mieć konsystencję rzadkiego
dżemu. Pod koniec gotowania posolić i wymieszać.