ßßß Cookit - przepis na Chutney pomidorowo – morelowy z czarną gorczycą i masłem ghee

Chutney pomidorowo – morelowy z czarną gorczycą i masłem ghee

nazwa

Wykonanie

Chutney wywodzi się z kuchni hinduskiej i stanowi połączenie smaków: kwaśnego, słodkiego i ostrego. Konsystencją nieco przypomina powidła lub gęsty sos. Przygotowuje się go z owoców i warzyw z udziałem aromatycznych i pikantnych przypraw. Rozgrzewa, oczyszcza i wzmacnia. Doskonały do ryżu i warzyw. Obecnie mamy na targach mnóstwo dojrzałych pomidorów i owoców i czas pomyśleć o nieco odmiennym sposobie na przechowanie ich pełnego słońca smaku. Słoiczki z chutneyem można pasteryzować i cieszyć się ich smakiem nie tylko o tej porze roku. Za tradycyjnymi słodkimi powidłami nie przepadam, ale chutney przygotowuję każdego roku z solidnym zapasem. Miło jest zimą wrócić do domu i rozgrzać się dodając do obiadu łyżkę tego rozgrzewającego cudeńka.
Chutney pomidorowomorelowy z czarną gorczycą i masłem ghee
Składniki (na 3 – 4 słoiki o pojemności 200 ml)
1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
11 sztuk świeżych moreli
2 duże cebule
1 szklanka suszonych daktyli
0,5 szklanki octu jabłkowego
0,5 szklanki cukru nierafinowanego
4 łyżki masła klarowanego (ghee)
3 łyżki nasion czarnej gorczycy
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem. Umyte morele wydrążyć i pokroić na cząstki. Podobnie pokroić pomidory. Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło ghee i wsypać gorczycę. Gdy nasiona zaczną strzelać, dodać cebulę i dusić chwilę, po czym wsypać chili i cynamon. Wymieszać i dodać pomidory razem z morelami i daktyle. Dusić około 0,5 godziny na małym ogniu, wlać ocet i dodać cukier. Dusić dalej na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i płyn w większości wyparuje. Chutney powinien mieć konsystencję rzadkiego dżemu. Pod koniec gotowania posolić i wymieszać.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/chutney-pomidorowo-morelowy-z-czarna.html