ßßß Cookit - przepis na Fermentowana surówka z rzepą daikon i koperkiem

Fermentowana surówka z rzepą daikon i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Fermentowane surówki są lekkostrawne i wartościowe, dzięki zachowanym enzymom. Dlatego naprawdę warto je jadać. Pojawiły się już na blogu w dwóch wersjach: z grejpfrutem i migdałami i z jabłkiem . Dziś czas na kolejną odsłonę. Im więcej soczystych i świeżych warzyw, tym smak pełniejszy i wartościowszy dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Składniki
1 duża rzepa daikon (biała, długa rzodkiew)
1 długi ogórek
1 młoda cukinia
pęczek koperku
pęczek rzodkiewek
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lnianego
pieprz
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć. Rzepę i ogórka obrać ze skórki. Cukinię i rzepę daikon zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do głębszej miski plastikowej lub kamionkowej. Dodać ogórka pokrojonego w cienkie plasterki i sól. Wszystko dobrze wymieszać, nakryć talerzykiem i obciążyć słojem z wodą lub wyszorowanym kamieniem. Zostawić na około 3 godziny. Po tym czasie zlać wodę znad talerzyka i dodać do surówki olej lniany i pieprz. Koperek drobno posiekać, rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wymieszać i podawać.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/fermentowana-surowka-z-rzepa-daikon-i.html