Wykonanie
Fermentowane surówki są lekkostrawne i wartościowe, dzięki zachowanym enzymom. Dlatego naprawdę warto je jadać. Pojawiły się już na blogu w dwóch wersjach: z
grejpfrutem i
migdałami i z
jabłkiem . Dziś czas na kolejną odsłonę. Im więcej soczystych i świeżych warzyw, tym smak pełniejszy i wartościowszy dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Składniki1 duża
rzepa daikon (biała, długa
rzodkiew)1 długi
ogórek1
młoda cukiniapęczek
koperkupęczek
rzodkiewek3/4 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju lnianegopieprz

PrzygotowanieWszystkie warzywa umyć.
Rzepę i
ogórka obrać ze skórki.
Cukinię i
rzepę daikon zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do głębszej miski plastikowej lub kamionkowej. Dodać
ogórka pokrojonego w cienkie plasterki i
sól. Wszystko dobrze wymieszać, nakryć talerzykiem i obciążyć słojem z
wodą lub wyszorowanym kamieniem. Zostawić na około 3 godziny. Po tym czasie zlać
wodę znad talerzyka i dodać do surówki
olej lniany i
pieprz.
Koperek drobno posiekać,
rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wymieszać i podawać.