Wykonanie
Jeżeli nie próbowaliście dotąd
mąki z
amarantusa, te placuszki są dobrym sposobem na wprowadzenie jej do menu. Można je zabrać do pracy na drugie śniadanie albo przekąskę o dowolnej
porze dnia. Są pyszne na ciepło i na zimno. Na obiad, śniadanie i kolację sprawdzą się doskonale z dodatkiem surówki lub sałatki.A cóż takiego ma w sobie
amarantus, że jest uznawany za tak wartościowy? Po pierwsze: brak glutenu, po drugie: błonnik, antyoksydanty, w tym skwalen, po trzecie: wapń, magnez, żelazo, miedź oraz witaminy: E i z grupy B. A pestki z dyni? Właściwości przeciwpasożytnicze, witaminy z grupy B, witamina A i E oraz cynk dla pięknej skóry i włosów.
Siemię lniane znakomicie komponuje się z tymi składnikami, a
rukola doskonale spaja trzy smaki podstawowych składników.

Składnik i (na około 7 placków o średnicy 12 cm)1 szklanka
mąki z
amarantusa0 , 5 szklanki pestek dyni łuskanych0,5 szklanki
siemienia lnianego1 i ¼ szklanki
wody50 g
rukoli (0,5 standardowego opakowania, które ma 100-125g)1
jajo2 łyżki
oliwy z oliwek do posmarowania placków0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
przyprawy curry2 łyżeczki sproszkowanego
czosnku1 łyżka
czosnku niedźwiedziego
pieprz czarny lub
cayenne
PrzygotowanieDo dużej miski wsypać
mąkę z
amarantusa. Siemię i
pestki dyni zmielić w młynku do
kawy lub w blenderze na
mąkę.
Rukolę umyć, osączyć z
wody i posiekać. Wszystkie suche składniki dodać do miski z
mąką amarantusową i dokładnie wymieszać. Wlać
wodę i wbić
jajo. Mieszać drewnianą łyżką lub ręką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na kilka minut, po czym wylać na talerzyk trochę
oliwy i maczając w niej dłonie formować nieduże placki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.