ßßß
Składniki500 g mąki żytniej typ 7209-10 łyżek zakwasu kukurydzianego, ryżowego lub innego jasnego1 i ¾ szklanki letniej wody1 i ¼ łyżeczki soligarść ziarenek siemienia lnianego12 połówek suszonych pomidorów1 łyżeczka suszonego tymiankusiemię lniane, kminek, mak do posypania pieczywa
PrzygotowanieSuszone pomidory (nie w oliwie!) pokroić na kawałki i rozdrobnić za pomocą blendera, ale nie na papkę. Powinny być bardzo drobno posiekane. Mąkę na chleb wymieszać z solą, siemieniem, tymiankiem i posiekanymi pomidorami. Zakwas odmierzyć do większego naczynia i wlać letnią wodę. Dobrze wymieszać, żeby zakwas nie osiadł na dnie naczynia. Do mąki z dodatkami wlać wodę z zakwasem i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste, można dolać nieco wody i dalej wyrabiać. Gdy w cieście nie będzie już widać żadnych grudek mąki i masa będzie jednolita, przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzając dłonie w wodzie, wygładzić powierzchnię chlebka i posypać dowolnymi nasionami.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, może to potrwać kilka godzin dłużej. Ja zwykle zostawiam swój chlebek na całą noc i wcześnie rano go piekę. Wyrośnięty chleb wygląda mnie więcej tak, jak ten na zdjęciu poniżej.Gdy chleb już wyrośnie, wstawić go do nagrzanego do 200 ˚C piekarnika na drugą półkę od dołu i piec około 1 godziny i 10 minut. Na pół godziny przed końcem pieczenia, przykryć chleb z wierzchu papierem do pieczenia, żeby nie przypalił się ani za bardzo nie zrumienił. Gdy chleb się upiecze, od razu wyjąć go z foremki i z piekarnika, i zostawić do wystudzenia.