ßßß
Składniki (na 2 keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm)500 g mąki żytniej typ 7209-10 łyżek zakwasu kukurydzianego lub innego jasnego1 i ¾ szklanki letniej wody1,5 łyżeczki soligarść siemienia lnianego złocistegogarść nasion słonecznikaczarnuszka, kminek, koper włoski do posypania pieczywa
PrzygotowanieMąkę na chleb wymieszać z solą, siemieniem i słonecznikiem. Zakwas odmierzyć do większego naczynia i wlać letnią wodę. Dobrze pomieszać, żeby się połączyły. Do mąki z dodatkami wlać wodę z zakwasem i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste, można dolać nieco wody i dalej wyrabiać. Gdy w cieście nie będzie już widać żadnych grudek mąki i masa będzie jednolita, przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzając dłonie w wodzie, wygładzić powierzchnię chlebka i posypać dowolnymi nasionami.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, może to potrwać kilka godzin dłużej. Gdy chleb będzie już wyrośnięty, wstawić go do nagrzanego do 200 ˚C piekarnika na drugą półkę od dołu i piec około 1 godziny i 10 minut. Około 25 minut przed końcem pieczenia warto przykryć chleb papierem do pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił i był przyjemnie rumiany. Gdy chleb się upiecze, od razu wyjąć go z foremki i z piekarnika, i zostawić do wystudzenia.