ßßß
Składniki (na 2 porcje)0,5 szklanki kaszy gryczanej2 średnie bakłażany2 pomidory wielkości małego jabłka1 czerwona cebula3 ząbki czosnku4 suszone śliwki2 łyżki masła klarowanego1 pęczek szczypiorku1 łyżeczka imbiru2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)sól, pieprz
PrzygotowanieKasze gryczaną przepłukać i zalać wodą w proporcji 2,5:1. Ugotować na małym ogniu do miękkości. Bakłażany umyć, odciąć twardą końcówkę u szczytu i przekroić na połówki. Wydrążyć miąższ do grubości ścianki około 1 cm. Miąższ posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Posiekać drobno szczypiorek, a czosnek przecisnąć przez praskę. Śliwki pokroić na kawałki, a cebulę w kostkę lub pół krążki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić czosnek. Podsmażać chwilę i dodać pomidory, cebulę i pokrojony miąższ bakłażana. Dusić, podlewając lekko wodą, aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać śliwki, szczypior i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić do smaku imbirem, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180˚C. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć do środka miąższ, lekko ugnieść i wstawić do piekarnika na 22 – 30 minut. Piec, aż bakłażany będą miękkie.