ßßß Cookit - przepis na Bakłażan nadziewany kaszą gryczaną i warzywami

Bakłażan nadziewany kaszą gryczaną i warzywami

nazwa

Wykonanie

Wiem, że sezon na bakłażany dawno minął. Ale bardzo za nimi zatęskniłam. Po rewizji lodówki okazało się, że mam w niej zapomniane pomidory i szczypiorek. Tak powstało proste danie. Bardzo łatwe. To też dobry sposób na kaszę gryczaną z obiadu, która nie została w pełni wykorzystana. Może powstać wspaniałe ciepłe danie na kolację.
Składniki (na 2 porcje)
0,5 szklanki kaszy gryczanej
2 średnie bakłażany
2 pomidory wielkości małego jabłka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 suszone śliwki
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie
Kasze gryczaną przepłukać i zalać wodą w proporcji 2,5:1. Ugotować na małym ogniu do miękkości. Bakłażany umyć, odciąć twardą końcówkę u szczytu i przekroić na połówki. Wydrążyć miąższ do grubości ścianki około 1 cm. Miąższ posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Posiekać drobno szczypiorek, a czosnek przecisnąć przez praskę. Śliwki pokroić na kawałki, a cebulę w kostkę lub pół krążki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić czosnek. Podsmażać chwilę i dodać pomidory, cebulę i pokrojony miąższ bakłażana. Dusić, podlewając lekko wodą, aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać śliwki, szczypior i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić do smaku imbirem, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180˚C. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć do środka miąższ, lekko ugnieść i wstawić do piekarnika na 22 – 30 minut. Piec, aż bakłażany będą miękkie.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/01/bakazan-nadziewany-kasza-gryczana-i.html