Wykonanie
Kutia podana w ten sposób najlepiej mi smakuje. Można ją w takiej formie jeść przez całe święta, jako podwieczorek, słodkie śniadanie albo jako zastępnik kalorycznego ciasta z kremem. Dodatkowo, jest przygotowana z
kaszy bulghur, którą otrzymuje się z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Posiada sporo magnezu, potasu, wapnia, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Jest bardzo często bohaterem dań kuchni arabskiej i stamtąd przywędrowała na nasze stoły. W tym roku postanowiłam zrobić z niej kutię, ale cokolwiek wymyślicie, jako bazę do kutii i podążycie za własnym smakiem, z pewnością zachwyci gości. A sposób podania jej w pieczonym
jabłku jeszcze nigdy mnie nie zawiódł!
Składniki (na około 14-17 średnich
jabłek)14-17 średniej wielkości
jabłek (u mnie odmiana Jonagold)0,5 szklanki
kaszy bulghur0,5 szklanki
migdałów0,5 szklanki
rodzynek0,5 szklanki
maku0,5 szklanki
soku jabłkowego0,5 szklanki
mleka kokosowego3-5 łyżek
miodu5 suszonych
śliwek¼ szklanki
żurawiny0,5 szklanki
włoskich orzechówPrzygotowanie
Kaszę bulghur ugotować w proporcji 2,5:1 (
wody do
kaszy) na sypko, na małym ogniu. Gdy
kasza wchłonie
wodę, pozostawić ją jeszcze chwilę w garnku i następnie przesypać do dużej miski.
Mak wsypać do garnuszka, wlać
sok jabłkowy i
mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż
mak całkowicie wchłonie płyn. Wówczas za pomocą ręcznego blendera dokładnie zmiksować. Przestudzić.
Migdały zalać wrzątkiem, przestudzić i obrać ze skórek, posiekać nożem.
Orzechy włoskie i
suszone śliwki drobno posiekać. Do
kaszy wsypać wszystkie
bakalie i dodać
mak. Posłodzić stosowną do naszego poczucia słodkości ilością
miodu. Mnie wystarczają na taką ilość składników około 2-3 łyżki.
Jabłka umyć. Ściąć wierzchy, pozostawiając ogonki. Z pozostałych części
jabłek za pomocą łyżeczki do
herbaty albo urządzenia do wydrążania, wyciąć gniazda nasienne, uważając, żeby nie przerwać struktury
jabłka. Ułożyć na desce. Wydrążone jabłuszka napełnić kutią i przykryć wierzchem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 20-25 minut.