ßßß
Składniki (na około 14-17 średnich jabłek)14-17 średniej wielkości jabłek (u mnie odmiana Jonagold)0,5 szklanki kaszy bulghur0,5 szklanki migdałów0,5 szklanki rodzynek0,5 szklanki maku0,5 szklanki soku jabłkowego0,5 szklanki mleka kokosowego3-5 łyżek miodu5 suszonych śliwek¼ szklanki żurawiny0,5 szklanki włoskich orzechów
PrzygotowanieKaszę bulghur ugotować w proporcji 2,5:1 (wody do kaszy) na sypko, na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, pozostawić ją jeszcze chwilę w garnku i następnie przesypać do dużej miski. Mak wsypać do garnuszka, wlać sok jabłkowy i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż mak całkowicie wchłonie płyn. Wówczas za pomocą ręcznego blendera dokładnie zmiksować. Przestudzić. Migdały zalać wrzątkiem, przestudzić i obrać ze skórek, posiekać nożem. Orzechy włoskie i suszone śliwki drobno posiekać. Do kaszy wsypać wszystkie bakalie i dodać mak. Posłodzić stosowną do naszego poczucia słodkości ilością miodu. Mnie wystarczają na taką ilość składników około 2-3 łyżki. Jabłka umyć. Ściąć wierzchy, pozostawiając ogonki. Z pozostałych części jabłek za pomocą łyżeczki do herbaty albo urządzenia do wydrążania, wyciąć gniazda nasienne, uważając, żeby nie przerwać struktury jabłka. Ułożyć na desce. Wydrążone jabłuszka napełnić kutią i przykryć wierzchem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 20-25 minut.