Wykonanie
Lubię raczej czyste zupy, a żeby wzmocnić uczucie sytości, czasem piekę sobie takie babeczko – muffinki, bez glutenu, ale mięciutkie i naprawdę długo świeże. Wyobraźcie sobie zupę
grzybową i takie śmieszne mini babeczki, jako dodatek, rozpływające się w ustach i lekkie… Kiedy zostaną Wam
białka po zrobieniu kruchego ciasta lub innego eksperymentu, do którego używa się głównie
żółtek, nie marnujcie ich, tylko zróbcie przekąskę do zupy albo sałatki. Fajnie się przechowują w lodówce przez co najmniej kilka dni. Można je też przed podaniem podgrzać w opiekaczu, wtedy są jeszcze lepsze...

Babeczki
ziołowe (około 20 małych babeczek)Składniki100 g
mąki kokosowej100 g
mąki kukurydzianej1
jajo3
białka100 g pokruszonego
owczego sera feta1,5 szklanki
mleka owsianego lub
sojowego (nie powinno być słodkie)4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
proszku do pieczenia na kamieniu winnym1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
słodkiej paprykiświeżo zmielony
pieprz0,5 łyżeczki
soli himalajskiej3 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego

PrzygotowanieWymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubić
białka na sztywno. Utrzeć
jajo z
oliwą i
fetą i powoli dodawać sypkie składniki. Wlać
mleko i mieszając delikatnie, dodać ubite
białka. Całość dobrze połączyć i nałożyć łyżką do silikonowych foremek na babeczki lub innych, zwykłych foremek wysmarowanych odrobiną
masła klarowanego lub tłuszczu
kokosowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i piec przez około 20-25 minut, aż babeczki się zrumienią.