Wykonanie
Pomysł na mojego bananowca pochodzi z maleńkiego kalendarza sprzed około 20 lat i został przeze mnie zaadaptowany i przekształcony na użytek wymagających domowników. Piecze się je i robi bardzo szybko - w godzinę ciasto jest gotowe. Trzeba tylko je przestudzić i można serwować do
kawy zbożowej, domowego
cappuccino lub
kakao. Najczęściej piekę je, kiedy przecenię swoje możliwości pochłaniania
owoców i znajdę w domu jakieś mocno dojrzałe
banany, a w lodówce kawałek
masła, który zapomniałam sklarować.

Właściwie
banany wykorzystuję głównie, jako składnik wiążący i słodzący, a do bezpośredniego spożycia wolę wszystkie sezonowe
owoce, które rosną w naszym
kraju.I jeszcze jedna drażliwa sprawa, ale bardzo ułatwiająca życie tym, którzy walczą z pokusami i nadmiarem kilogramów: ciasto traktujemy, jako posiłek. Kawał placka zjedzony po południu to podwieczorek, w
porze drugiego śniadania, zastępuje je. Nie jest to niewinna przekąska, która się nie liczy. I znowu umartwianie… Nie o to chodzi, tylko o świadomość, że taki niewinny kawałek niesie w sobie spory ładunek energetyczny i nie ma potrzeby jeszcze go powiększać, o ile nasza aktywność nie jest bardzo duża. Swój kawał bananowca spałaszuję z uśmiechem, a
potem spacerkiem powędruję po sprawunki i przytaszczę parę siatek na kolejne gotowanie. Z pewnością poczuję się usprawiedliwiona.

Składniki4 dojrzałe i miękkie
banany1 kieliszek
rumu, czyli 50 ml (dla dzieci-
sok jabłkowy)¼ szklanki
cukru trzcinowego nierafinowanego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
maki pszennej lub orkiszowej typ 650-7002
jaja50 g miękkiego
masłapo garści posiekanych
orzechów i
rodzynekDo dekoracji:
powidła śliwkowe lub
morelowe,
płatki kokosowe
PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do temperatury 170˚C.
Banany,
rum,
jaja i
masło zmiksować. Przesiać do zmiksowanej masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodać
bakalie. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 40-45 minut (patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy).Po upieczeniu posmarować ciasto powidłami śliwkowymi lub morelowymi i posypać kokosowymi
płatkami.UwagiJeżeli ciasto będzie się wam wydawać zbyt gęste, możecie dodać jeszcze jedno
jajo i dobrze wymieszać. Kiedy
banany są niezbyt dojrzałe i twarde, czasem się tak zdarza. Wtedy można uratować sytuację właśnie w taki sposób.