ßßß
Karmelowo-rumowe gofry z bezglutenowych płatków owsianych z morelami podane z cukrem pudrem trzcinowym, różowymi winogronami, kremem karmelowym i mascarpone
Dawno ich tutaj nie było, a to przecież jedne ze smaczniejszych gofrów! Mięciutkie, pożywne, mocno karmelowe dzięki dodatkowi rumowego kremu toffi z chrupiącymi kawałkami karmelu.Bazę gofrów stanowiły moje ulubione, bezglutenowe płatki Provena. Próbowałam wcześniej już wersji bez dodatków, tym razem skusiłam się na wersję z morelami. Jest pyszna! Zapakowana w pojedyncze paczuszki, dzięki czemu można ją zabrać do pracy.Możecie kupić je w sklepie internetowym Gfree24.pl, gdzie znajdziecie duży wybór bezglutenowych produktów w przystępnych cenach. Sklep zachęca przejrzystą szatą graficzną, dzięki której łatwo odnaleźć poszczególne produkty. Gorąco polecam tam zajrzeć! :)/przepis własny/50 g płatków Provena z morelami20 g mąki pszennej grahamłyżeczka oleju kokosowegołyżeczka kremu karmelowego z rumem1/3 łyżeczki proszku do pieczeniajajkoszczypta soliPłatki zalać wrzątkiem około 0,5cm ponad ich poziom i wymieszać.Dodać mąkę, krem, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać jajko i stopiony olej kokosowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut.Do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy przelać ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto na placuszki.Piec aż do zarumienienia (u mnie 3 minuty).Smacznego!