Kaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków.SKŁADNIKI5-6 piersi z kaczkigrzyby leśne np podgrzybki (używam mrożonych)Sól i pieprzmajeranek, tymianek, liść laurowy, imbirWYKONANIEZ piersi kaczki usuwamy skórę i trochę rozbijamy. Obsypujemy solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Następnie układamy ok. trzy cztery grzyby małe lub duże przekrojone. Rolujemy związujemy nicią. Piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 2 godz w temperaturze 200 st.C. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby było widać grzybki.Tak przygotowaną pierś można podawać z sosem pieprzowym.Sos pieprzowy:trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewieśmietana 36%150 mililitrów wina białego -sól i pieprz do smaku oliwa - 2 łyżkipół cebuliWykonanie:Na oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzony pieprz i chwilę smażyć. Dodać wino i dalej dusić. Gdy wino odparuje wlać śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotować kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.