Wykonanie
Owoce z kruszonką to najlepsza kombinacja i propozycja na jesienny deser. Jednym z
owoców idealnie sprawdzających się w crumble, bo
owoce i kruszonka na gorąco to deser wywodzący się z Wielkiej Brytanii, są
śliwki. Dzięki całkiem konkretnym skórkom nie rozpadają się, po usmażeniu czy upieczeniu smak w nich gęstnieje i potęguje się, walorów estetycznych nie trzeba zachwalać, bo barwa śliwkowa to jedna z piękniejszych... długo by jeszcze wymieniać zalety
śliwek. A
śliwek w tej chwili u nas pod dostatkiem. Do tego są tanie i występują w ogromnej liczbie odmian, a więc i kształtów i odcieni.A ja, żeby nie żałować, że nie wystarczająco korzystałam ze
śliwek wtedy kiedy był na to czas, zamierzam piec, gotować, zachęcać i propagować przepisy
śliwkowe tej jesieni.Dzisiaj proponuję crumble ze
śliwkami, a w polskiej wersji
śliwki pod kruszonką.Kruszonkę zrobiłam w głównej
masie z mielonych
orzechów włoskich i
płatków owsianych, za to z niewielką ilością
cukru i
masła, dzięki
czemu jest stosunkowo niskokaloryczna i odżywcza.
Śliwki pod kruszonką mogą być propozycją na deser i na śniadanie.

Składniki:10 - 12
śliweksok 1
pomarańczy albo dużej
mandarynki4 łyżki
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonukruszonka:80g
mąki pszennej80g mielonych
orzechów włoskich4 łyżki
cukru brązowegoszczypta
soli4 łyżki
płatków owsianych100g
masłakilka
orzechów pekan

Jak zrobiłam:Umyte
śliwki podzieliłam na ćwiartki. Wymieszałam je z
cukrem,
cynamonem i
sokiem z
cytrusa. Całość doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam przez 4-5 minut.
Śliwki odcedziłam i ułożyłam na spodzie żaroodpornego naczynia. Sok zostawiłam do zrobienia kruszonki.kruszonka:Wymieszałam suche składniki kruszonki, czyli
mąkę, mielone
orzechy,
płatki sól i
cukier, dodałam pokrojone na kawałeczki
masło i 1 - 2 łyżki soku odcedzonego po ugotowaniu
śliwek, zagniotłam kruszonkę. Posypałam nią
śliwki ułożone w naczyniu. Kruszonkę posypałam połamanymi na kawałki
orzechami pekan.Całość piekłam w 180'C przez około 40 minut, aż wierzch się lekko zrumienił. Podawałam na gorąco, można dodać do crumble gałkę
lodów albo łyżkę kwaśnej
śmietany czy
jogurtu greckiego.

