Wykonanie

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów.Z reguły robię z
rabarbarem, ale dzisiaj zrobiłam z
jabłkami, bo miałam na zbyciu.Stosuję sprawdzone proporcje 1:1:2 (
masło:fruktoza:
mąka), tym razem część
mąki zamieniłam na
płatki owsiane.Składniki na 2 - 3 porcje:* kilka obranych i pokrojonych
jabłek - najlepsze są lekko kwaśne, moje były ciut za słodkie* 50 g
masła* 50 g fruktozy^* 50 g
mąki pszennej graham typ 1850^* 50 g
płatków owsianych*
cynamon* garść łuskanych
orzechów włoskich^ dopisek 2014: nie używam już fruktozy (zastąpił ją
ksylitol), ani
mąki pszennejWyrobiłam składniki (oprócz
orzechów oczywiście) w misce aż powstały duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki.Nastawiłam piekarnik na 200*C.W żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone
jabłka, posypałam
orzechami i na to pokruszyłam ciasto. Można
jabłka wcześniej lekko przesmażyć z niewielką ilością
masła, ale surowe też były jak najbardziej ok.

Zapiekałam ok. 20 min. aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki.Najlepsze na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Całość zjadłam sama, bo jestem jedyną wielbicielką crumble w domu. No i dobrze;)

Komentarze