ßßß Cookit - przepis na Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów.
Z reguły robię z rabarbarem, ale dzisiaj zrobiłam z jabłkami, bo miałam na zbyciu.
Stosuję sprawdzone proporcje 1:1:2 (masło:fruktoza:mąka), tym razem część mąki zamieniłam na płatki owsiane.
Składniki na 2 - 3 porcje:
* kilka obranych i pokrojonych jabłek - najlepsze są lekko kwaśne, moje były ciut za słodkie
* 50 g masła
* 50 g fruktozy^
* 50 g mąki pszennej graham typ 1850^
* 50 g płatków owsianych
* cynamon
* garść łuskanych orzechów włoskich
^ dopisek 2014: nie używam już fruktozy (zastąpił ją ksylitol), ani mąki pszennej
Wyrobiłam składniki (oprócz orzechów oczywiście) w misce aż powstały duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki.
Nastawiłam piekarnik na 200*C.
W żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone jabłka, posypałam orzechami i na to pokruszyłam ciasto. Można jabłka wcześniej lekko przesmażyć z niewielką ilością masła, ale surowe też były jak najbardziej ok.
Zapiekałam ok. 20 min. aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki.
Najlepsze na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Całość zjadłam sama, bo jestem jedyną wielbicielką crumble w domu. No i dobrze;)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/04/crumble-z-jabkami.html