Wykonanie
Dzisiaj będzie już trochę świątecznie.Ale to tylko dlatego, że ciasto na marcepanie z dodatkiem
Amaretto jest wyjątkowe i zdecydowanie może być
ciastem świątecznym. Jest aromatyczne, mocno
czekoladowe, o wilgotnej marcepanowej konsystencji (nie wiem, czy określenie 'marcepanowa' konsystencja w ogóle istnieje, ale takie jest własnie to ciasto).Ciasto powstało na potrzeby warsztatów z kuchni polskiej, chociaż nigdy wcześniej o nim nie słyszałam.Jeżeli jednak klasyką
polskich wypieków jest murzynek, to dlaczego nie marcepanowe z
Amaretto.Stopień trudności wykonania nie należy do najwyższych, a dodatki w postaci kremu i polewy nadają mu charakteru ciasta z wyższej półki, warto więc je nimi wykończyć, chociaż nie są absolutnie konieczne.

Składniki: na 15 kawałków ( średnia blaszka prostokątna - na zdjęciu jest mała 20x20cm, z połowy składników)560g Marcepanu550g
Jajek ( jedno
jajko ma ok. 50-70 g)100g
Cukru150g
Mąki pszennej typ 550110g
Kakao100g
Masła25g
Proszku do pieczeniakieliszek
Amarettokrem:200ml
śmietany kremówki250g
mascarpone6 łyżek
cukru pudrupolewa czekoladowa ganache:200g
gorzkiej czekolady160ml
śmietany kremówkigarść
wiśni suszonych do dekoracji


Jak zrobiłam:
Mąkę połączyłam z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Jajka ubiłam z
cukrem.
Masło rozpuściłam, lekko przestudziłam i połączyłam z marcepanem.Dodawałam porcjami masę
jajowo-
cukrową, a na końcu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodałam
Amaretto i wszystkie składniki wymieszałam łyżką, do czasu połączenia w jednolitą masę.Masę wylałam do naczynia żaroodpornego ( ja do blaszki tej na zdjęciu ), które włożyłam do większego naczynia napełnionego
wodą tak, żeby naczynie z
ciastem było zanurzone do połowy.Piekłam w temperaturze około 150 °C przez 45 - 50 minut.Krem:Ubiłam
śmietanę z odrobiną
cukru, aż była lekko sztywna, dodawałam
mascarpone po łyżce mieszając,
potem dodałam resztę
cukru i dobrze wymieszałam z całością.Polewa ganache:Podgrzałam
śmietanę prawie do wrzenia. Wrzuciłam połamaną
czekoladę i poczekałam aż bardzo zmiękła. Wymieszałam, żeby się rozpuściła. Odstawiłam do zastygnięcia.Wystudzone ciasto przekroiłam na pół. Rozsmarowałam krem. Całość
pokryłam ganache
czekoladowym. Udekorowałam
wiśniami.
