Wykonanie
Nie
będę się rozpisywała o walorach dyń, ich pięknej barwie i niesamowitym smaku. Jedni je lubią, inni, często z powodu przykrych doświadczeń z dzieciństwa, najczęściej mdłej zupy dyniowej, zdecydowanie nie cierpią. Tych drugich najczęściej udaje mi się przeciągnąć na stronę wielbicieli dyń na warsztatach, na których je odczarowujemy.Tak będzie na dzisiejszych warsztatach w Spot; zrobimy
dynię na wytrawnie i na słodko.Pieczone
dynie z
kaszą gryczaną są nie tylko piękne, ale wyjątkowo wyszukane w smaku.
Kaszę, to dla tych, którzy jej nie lubią, można zastąpić
ryżem. Dodatki do nadzienia też można zmieniać, w zależności od upodobań czy zawartości lodówki w danym momencie.Co do dyni na słodko, to
tarta którą upieczemy znika na wszystkich eventach kulinarnych w pierwszej kolejności, a po sezonie
dyniowym nie
mogę się uwolnić od jej wielbicieli, pytających, kiedy upiekę tartę
dyniową.Wróćmy jednak do pieczonych dyń. Najlepiej jest użyć małych, które po przekrojeniu dają zgrabne kształtne połówki, takie na jedną porcję dla jednej osoby.

Składniki:2
dynie, najlepiej małeduża
cebula pokrojona w kostkę200g
grzybów, najlepiej leśnych (
pieczarki też mogą być) - ja użyłam podgrzybków, umytych i pokrojonych w plasterki200g
kaszy gryczanejoliwa do smażenia i pieczenia dyńodrobina
masłagarść
pomidorków daktylowych albo koktajlowych, przekrojonych na pół
natka pietruszki, drobno posiekana

Jak zrobiłam:1. Rozgrzałam piekarnik do 200'C. Umyte
dynie przekroiłam na pół, wydrążyłam, ułożyłam na blaszce do pieczenia. Środki posmarowałam
oliwą, posoliłam i lekko popieprzyłam. Wstawiłam blaszkę do piekarnika i piekłam, aż miąższ był w miarę miękki, czyli około 20 minut. Najlepiej nakłuwać widelcem w trakcie pieczenia i sprawdzać.2. Ugotowałam
kaszę gryczaną; nie
będę opisywała sposobu gotowania
kaszy, ja zwykle korzystam z opisu na opakowaniu.3. Na patelni rozgrzałam
oliwę i zeszkliłam
cebulę.
Potem dodałam
grzyby, smażyłam aż były miękkie, dodałam łyżkę
masła i jeszcze smażyłam aż sos się zredukował. Doprawiłam
solą i
pieprzem.4. Na blaszce ułożyłam połówki
pomidorków,
skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku w 190'C aż były przypieczone - około 20 minut.Wszystkie składniki wymieszałam, dodałam
przyprawy i trochę
pietruszki. Nadzienie nałożyłam do połówek dyni, lekko z wierzchu
skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby wszystko razem się zapiekło i przegryzło.


Doskonałe danie, które pozornie jest pracochłonne, bo
grzyby,
kasza,
dynia..ale to tylko kwestia prostej obróbki kilku składników, a
potem połączenia ich.Co do dyni, zdecydowanie miąższ jest częścią potrawy, ale najczęściej skórka jest również jadalna, przyjemnie przypieczona.