Wykonanie
Stół wielkanocny bez babki? Niemożliwe.W ostatnim Kukbuku trafiłam na przepis na babkę, który wydał mi się bardzo obiecujący.Wypróbowałam i nie myliłam się. Babka, według zaprzyjaźnionych degustatorów, ma doskonałą konsystencję, wilgotność, a smaki pełne, przenikające się, delikatne, ale bardzo wyraziste.

BABKA SEZAMOWA Z TAHINI I
MASŁEM ORZECHOWYMSkładniki:6
jajek1 i 1/2 kubka
cukru2 i 1/2 kubka
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
masła, stopionego i wystudzonego100ml
śmietany kremówki3 łyżki
kakao4 łyżki pasty sezamowej tahini
masło orzechowesezam do dekoracji

Jak zrobiłam:1.
Jajka utarłam z
cukrem na puszystą i białą masę.2.
Masło wymieszałam ze
śmietaną.3.
Mąkę wymieszałam z proszkiem.4. Do
jajek z
cukrem dodawałam, na przemian, w
trzech porcjach, składniki sypkie i płynne, czyli
mąkę i
śmietanę.5. Dobrze wymieszaną masę podzieliłam na dwie części; do jednej dodałam
kakao i wymieszałam, do drugiej pastę tahini.

6. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Formę do babki wysmarowałam
masłem i wysypałam
bułką tarta. Do formy wyłożyłam obie masy, kładąc je na przemian, kończąc białą masą. Piekłam około 70 minut, dokładnie tak długo, jak przepis podaje. Sprawdzałam patyczkiem, czy wypieczona (patyczek musi wychodzić suchy).

Kiedy babka trochę ostygła przełożyłam ją na kratkę. Tuż przed podaniem, wierzch posmarowałam
masłem orzechowym wymieszanym z odrobiną pasty tahini. Posypałam
sezamem.

Babka pięknie wyrasta i jest wilgotna. Ma smak
sezamu dzięki sezamowej paście tahini ( do kupienia w większości supermarketów ).Można ją upiec wcześniej i zamrozić, ale bez
masła orzechowego;
masłem smarujemy tuż przed podaniem.
