Wykonanie
To chyba już ostatnie ciasto
śliwkowe tego lata. Nie dlatego, że lato się kończy. Raczej wyczerpałam mój repertuar przepisów z wykorzystaniem
śliwek.W kilku moich ostatnich wypiekach użyłam ich, ale każdy był zupełnie inny.Przede wszystkim były z zupełnie innego ciasta. Powtarzały się jedynie
owoce, a i tak różniły się barwą czy kształtem.

Były
ciastka francuskie, było ciasto odwrócone, ciemne, korzenne, wilgotne. Dzisiaj najprostsze kruche ciasto ze
śliwkami, czyli
śliwkowe galette.Galette to w kuchni
francuskiej ciasto kruche, płaskie i okrągłe. Można do niego użyć
brzoskwiń,
moreli,
owoców leśnych, czy właśnie
śliwek. Dzisiaj wybór padł na te ostatnie, z małą domieszką fig, które tak lubię, że dodaję je do wypieków i na słodko i na słono.
ŚLIWKOWO -
CYTRYNOWE GALETTE

Składniki:Kruche ciasto:250g
mąki pszennej1 łyżka startej
skórki z cytryny2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny3 łyżki
cukruszczypta
soli150g zimnego rozdrobnionego
masła1/4 kubka zimnej
wodyNadzienie:70dkg
owoców wypestkowanych, podzielonych na ósemki albo szóstki1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytryny120g
cukru brązowegoszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka
kardamonu2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietany 30%brązowy cukier i
płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:Ciasto:1. Siekamy razem
mąkę,
cukier,
sól,
skórkę cytrynową z
masłem. Dodajemy 1/4 kubka zimnej
wody i
sok z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.2. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy ok.35cm. Przenosimy na blachę i przykrywamy folią. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy
owoce.


3. Pokrojone
owoce mieszamy z
sokiem z cytryny,
cukrem,
mąką,
solą,
skórką cytrynową i
cynamonem z
kardamonem. Lekko mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki.4. Zdejmujemy folię, po środku układamy
owoce zostawiając szeroki, 7 - 8 centymetrowy margines. Zaginamy go do środka tak, aby częściowo pokrył
owoce.
Potem palcami robimy szczypanki na zagiętym cieście tak, aby margines nie odstawał i ładnie wyglądał. Po środku
owoce muszą być odkryte.5. Ciasto smarujemy
śmietanką i całość,
owoce również, posypujemy
płatkami migdałowymi i
brązowym cukrem.6. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200'C przez około 40 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje, a sok wypływający z
owoców zacznie się karmelizować.Kiedy byłam w Portugalii w ubiegłym roku, odkryłam portugalskie
wino zielone. Ma dla mnie smak lata, niepowtarzalny, a kolor niespotykany. Na szczęście można to
wino kupić w naszych sklepach, cieszę się nim przez całe lato dzięki temu. Mówię o vinho verde w kontekście galette
śliwkowego, bo to
wino pysznie smakuje jako aperitif do tego deseru.