ßßß Cookit - przepis na kokardki z sosie śmietanowym

kokardki z sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

To danie w naszej kuchni gości od dawna, pewnie już jakieś 10 lat. W ostatnim czasie zostało trochę zapomniane, ale dzisiaj patrząc co mam w lodówce- pięknie złożyło mi się w całość:) Tak oto powróciły na nasz stół kokardki w sosie śmietanowym. Przypominam sobie, że przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale nie pamiętam już w której. Uważam, że danie jest godne spróbowania.
Składniki:
makaron, najlepiej kokardki (polecam te z Lidla)- pół opakowania
2 cebule średniej wielkości
połowa czerwonej papryki
10 dag gotowanej szynki w kawałku
kilka pieczarek
ok. 150 ml śmietany – 30% (ale można też dać 18 lub wymieszać pół na pół)
szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej)
sól, pieprz, biały pieprz
olej z masłem do podsmażenia cebuli
zielona pietruszka
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, papryki w cienkie paseczki, szynki również w paseczki i pieczarek w talarki – jeśli są duże to przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Następnie dorzucamy pieczarki, dusimy chwilę. Oprószamy solą, dodajemy paprykę i szynkę. Po około 5 minutach podlewamy wszystko szklanką rosołu i dusimy jeszcze przez chwilę, papryka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem białym i czarnym. Sos wychodzi rzadki, można oczywiście go zagęścić mąką.
Podajemy makaron kokardki z sosem, posypany zieloną pietruszką.
Smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/dania-glowne/kokardki-z-sosie-smietanowym