Wykonanie
To danie w naszej kuchni gości od dawna, pewnie już jakieś 10 lat. W ostatnim czasie zostało trochę zapomniane, ale dzisiaj patrząc co mam w lodówce- pięknie złożyło mi się w całość:) Tak oto powróciły na nasz stół kokardki w sosie
śmietanowym. Przypominam sobie, że przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale nie pamiętam już w której. Uważam, że danie jest godne spróbowania.

Składniki:
makaron, najlepiej kokardki (polecam te z Lidla)- pół opakowania2
cebule średniej wielkościpołowa
czerwonej papryki10 dag
gotowanej szynki w kawałkukilka
pieczarekok. 150 ml
śmietany – 30% (ale można też dać 18 lub wymieszać pół na pół)szklanka rosołu (może być z
kostki rosołowej)
sól,
pieprz,
biały pieprzolej z
masłem do podsmażenia
cebulizielona
pietruszkaZaczynamy od pokrojenia
cebuli w piórka,
papryki w cienkie paseczki,
szynki również w paseczki i
pieczarek w talarki – jeśli są duże to przekrawamy na pół. Na rozgrzanym
oleju z łyżką
masła podsmażamy
cebulę, aż będzie miękka. Następnie dorzucamy
pieczarki, dusimy chwilę. Oprószamy
solą, dodajemy
paprykę i
szynkę. Po około 5 minutach podlewamy wszystko szklanką rosołu i dusimy jeszcze przez chwilę,
papryka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Do sosu dodajemy
śmietanę, doprawiamy
solą,
pieprzem białym i czarnym. Sos wychodzi rzadki, można oczywiście go zagęścić
mąką.Podajemy
makaron kokardki z sosem, posypany zieloną
pietruszką.Smacznego!