Wykonanie
Czekoladowe naleśniki to pomysł zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego, choć tak naprawdę różnią się tylko dwoma szczegółami od tych, które do tej
pory robiłam moim dzieciom. Mianowicie wcześniej nigdy nie dodawałam
kakao do ciasta, a samo ciasto robię bardziej gęste niż wyszło mi z przepisu książkowego. Reszta ta sama. I choć zmiana w smaku niewielka, to optycznie zyskałam całkiem nowe danie. A przecież prawdą jest, że jemy oczami:)
składniki:2
jajka1/2 litra
mleka (najlepiej 3,2%)szczypta
soli200 g
mąki pszennej tortowej (można dać więcej)1 łyżka
kakao3 łyżki
oleju rzepakowegonadzienie:4-5
bananówkrem
orzechowy (proponuję Nutellę lub krem
orzechowy z lidla)3 łyżki
masła do odsmażenia
cukier puder i
kakao do posypaniaWszystkie składniki na ciasto miksujemy. Następnie odstawiamy na 20 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki smażę na patelni beztłuszczowej, którą przed pierwszym naleśnikiem smaruję odrobiną tłuszczu.Usmażone naleśniki smarujemy kremem
orzechowym, na to kładziemy pokrojone w grube talarki
banany, i składamy np. 2-krotnie.Przed podaniem, na patelni rozpuszczamy
masło i na nim podgrzewamy zwinięte naleśniki.Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki możemy posypać dodatkowo
cukrem pudrem i
kakao.Smacznego!