Wykonanie
Dzisiaj przepis na tort orzechowy, który robiliśmy chyba ze 3 godziny, ale było warto. Powrócił niezapomniany smak
tortu orzechowego z dzieciństwa, który tak uwielbiałem.Tort orzechowy zbyt skomplikowanym ciastem nie jest, natomiast poszczególne etapy zabierają trochę czasu, bo tu trzeba zmielić orzechy, tam je sparzyć, a w jeszcze innym miejscu ubić na parze pianę z
jajek. Do tego wszystko musi przestygnąć. Trochę zabawy jest, ale nic z czym byśmy sobie nie poradzili.Składniki na tort
orzechowy (krążki)5
jajek kurzych,200 g wyłuskanych orzechów włoskich,150 g
cukru trzcinowego,25 g
bułki tartej.Składniki na masę
orzechową1 kostka
masła (82% tłuszczu mlecznego),3
jajka kurze,1/2 szklanki
cukru kryształu,50–100 g wyłuskanych orzechów włoskich,ok. 1 szklanka
mleka,szczypta
soli.Przygotowanie
tortu orzechowego zaczynamy oczywiście od zmielenia orzechów. Zabawna rzecz: próbowaliśmy w maszynce do
kawy… no coś nie “pykło” — wyszło
masło orzechowe. To zjedliśmy, a następne orzechy zmieliliśmy już normalną maszynką do tarcia orzechów (i
sera) — taką na korbkę. Chwilę to trwało, a jak pewnie już wiecie (a może i nie), mielone w ten sposób orzechy strasznie lubią się elektryzować i wyskakiwać z miski. Koniec końców byłem od pasa i po łokcie ufajdany wiórkami orzechowymi. Na szczęście zdecydowana większość znalazła się w misce.Gdy mamy już orzechy przechodzimy do kolejnego etapu.
Białka jaj dokładnie oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę i gdy jest już sztywna, dalej ubijając, dodajemy powoli
cukier trzcinowy i — po jednym — wszystkie
żółtka. Tak otrzymaną pianę mieszamy delikatnie z mielonymi orzechami i
bułką tartą. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u nas 22 cm) i pieczemy ok. 20–30 min w temperaturze 180–200 °C “do suchego patyczka”. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na 2–3 placki.Orzechy zmieliliśmy zanim zabraliśmy się do ciasta, więc przygotowanie masy orzechowej zaczynamy od sparzenia tychże, niewielką ilością wrzącego
mleka. Powinno być go tyle, aby wpiły całe. My użyliśmy zbyt dużo, więc musieliśmy poratować się łyżką
kaszki kukurydzianej (której nie ma w składnikach z listy powyżej) i chwilę orzechy podgotować. Tak otrzymaną gęstą papkę
mleczno-
orzechową zostawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie bierzemy się za ubijanie
jajek.WskazówkaZ powodzeniem można użyć specjalnego garnka do gotowania
mleka. Tylko nie zapomnijmy odłączyć gwizdka, żeby nie ogłuchnąć 😉CiekawostkaPiana nie wyjdzie zbyt gęsta, za to o jednolitej, błyszczącej, drobnoziarnistej konsystencji. Jeśli
jajka odrobinę się zwarzą — nic nie szkodzi. W
masie i tak nie będzie tego widać. Ubitą pianę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krążki na tort orzechowy mamy, składniki na masę — mamy. Przygotowujemy masę orzechową . Ucieramy dokładnie (lub miksujemy) miękką kostkę
masła ze sparzonymi, mielonymi orzechami i ubitą na parze pianą z
jajek. Część masy (1/4 — 1/3) odkładamy do dekoracji, a pozostałą ilością przekładamy uzyskane uprzednio orzechowe
spody. Tort orzechowy przyozdabiamy cząstkami orzechów i — to najtrudniejsza część — odstawiamy do schłodzenia do lodówki, najlepiej na kilka godzin — niech się przegryzie.Smacznego!