Wykonanie
sezon
truskawkowy powoli się zaczyna.
truskawkową tartę już robiłam, teraz proponuje
truskawki w innej odsłonie. dla tych, którzy lubią coś na słodko z lekkim twistem ;)składniki:10 dorodnych
truskawek4 łyżki
masła lurpak lekko solonego100 g
cukru4 łyżki
mleka skondensowanego niesłodzonego1 filiżanka posiekanych
orzechówtruskawki umyć pod bieżącą
wodą, zostawić do wyschnięcia na papierowym ręczniku.
masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać
cukier i gotować na małym ogniu ,aż masa zgęstnieje i nabierze lekko karmelowego koloru. zdjąć z ognia, dodać
mleko i energicznie wymieszać.każdą
truskawkę zamoczyć w gorącym karmelu następnie obtoczyć w orzechach, odłożyć na talerz. gotowe
truskawki włożyć na kilka minut do lodówki.podawać po lekkim schłodzeniu.smacznego