Wykonanie
Przepis na kotlet schabowy w moim wydaniu, to dobry wstęp do przygotowania szybkiego, smacznego i co najważniejsze sycącego obiadu. Sam kotlet schabowy to chyba jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich potraw. Jeśli tylko ktoś preferuje mięsiwa, to ciężko wyobrazić sobie życie bez “schaboszczaka”. W tym przepisie, mając na uwadze, że gruba panierka na kotlecie stanowi bombę kaloryczną, podawane zazwyczaj z kotletem ziemniaki, zastąpiłem mieszanką warzywną.Dzięki takiemu zestawieniu danie — przynajmniej w teorii — powinno charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym, a więc mniej tuczyć i dłużej dostarczać energii. Poniższy przepis na kotlet schabowy z warzywami jest wyjątkowo nieskomplikowany i mało czasochłonny (szybsza jest chyba tylko jajecznica z płatkami). Parafrazując słowa
Alberta Einsteina: “Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie bardziej”. To samo tyczy się posiłków i właśnie za to kotleta schabowego tak cenię. Ponadto, tak jak i w każdym innym przypadku, jedną z najważniejszych rzeczy są odpowiednie…Składniki200g
schabu bez kości (czyli dwa plastry, mniej więcej grubości palca),1
jajko kurze (przynajmniej M-ka),2–3 łyżki
mleka krowiego,
bułka tarta,750g warzyw na patelnię,warzywko lub
sól oraz
pieprz mielony, świeży i suszony czosnek,
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek.CiekawostkaPodczas duszenia warzyw plastry
schabu, ułożone na desce do krojenia, oprószamy z obydwu stron warzywkiem, świeżo mielonym pieprzem i suszonym czosnkiem, a następnie rozbijamy porządnie tłuczkiem do
mięsa. Jeśli tego ostatniego nie posiadamy, można użyć duszaka do ziemniaków — sprawdzone… ale niezbyt komfortowe 😉 Trzeba naprawdę nieźle pouciskać kotleta, żeby wystarczająco zmiękł. Inaczej zamiast schaboszczaka będziemy
mieć na talerzu zelówę.W czasie gdy warzywa już “dochodzą”, możemy doprawić je do smaku warzywkiem (np. płaską łyżeczką) i pieprzem (kilkoma obrotami młynka). Każdy kotlet schabowy panierujemy w rozbełtanym z mlekiem i przyprawami
jajku a następnie w
bułce tartej. Namaczanie w
jajku a później w
bułce powtarzamy 2-3x, w zależności od tego, na ile wystarczy nam roztrzepanego
jajka (bo domyślam się, że
bułki będzie sporo). Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu do zrumienienia z każdej strony — po ok. 2-4min.

Kotlety schabowe i usmażone/podduszone warzywa na patelnię wykładamy na większe talerze i podajemy.Smacznego!P.S. Jedna mała uwaga na koniec — tak duża ilość warzyw na raz u niektórych osób może powodować wzdęcia. Mam nadzieję, że ten prosty przepis na kotlet schabowy Wam się spodobał. Jest to na prawdę wartościowe danie, które fajnie jest włączyć do swojego jadłospisu dla urozmaicenia.

Kotlet schabowy z warzywami na patelnięSkładniki:
schab bez kości — dwa plastry po ok. 10dag
jajko kurze — 1 szt. M — L
mleko krowie — 2–3 łyżki
bułka tartawarzywa na patelnię — 75dagwarzywko lub
sól oraz
pieprz mielony, świeży i suszony czosnek
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek