ßßß Cookit - przepis na Przepis na kotlet schabowy z warzywami na patelnię

Przepis na kotlet schabowy z warzywami na patelnię

nazwa

Wykonanie

Prze­pis na kotlet scha­bowy w moim wyda­niu, to dobry wstęp do przy­go­to­wa­nia szyb­kiego, smacz­nego i co naj­waż­niej­sze sycą­cego obiadu. Sam kotlet scha­bowy to chyba jedna z naj­bar­dziej tra­dy­cyj­nych, pol­skich potraw. Jeśli tylko ktoś pre­fe­ruje mię­siwa, to ciężko wyobra­zić sobie życie bez “scha­bosz­czaka”. W tym prze­pi­sie, mając na uwa­dze, że gruba panierka na kotle­cie sta­nowi bombę kalo­ryczną, poda­wane zazwy­czaj z kotle­tem ziem­niaki, zastą­pi­łem mie­szanką warzywną.
Dzięki takiemu zesta­wie­niu danie — przy­naj­mniej w teo­rii — powinno cha­rak­te­ry­zo­wać się niskim indek­sem gli­ke­micz­nym, a więc mniej tuczyć i dłu­żej dostar­czać ener­gii. Poniż­szy prze­pis na kotlet scha­bowy z warzy­wami jest wyjąt­kowo nie­skom­pli­ko­wany i mało cza­so­chłonny (szyb­sza jest chyba tylko jajecz­nica z płat­kami). Para­fra­zu­jąc słowa Alberta Ein­ste­ina: “Wszystko powinno być tak pro­ste, jak to tylko moż­liwe, ale nie bar­dziej”. To samo tyczy się posił­ków i wła­śnie za to kotleta scha­bo­wego tak cenię. Ponadto, tak jak i w każ­dym innym przy­padku, jedną z naj­waż­niej­szych rze­czy są odpo­wied­nie…
Składniki
200g schabu bez kości (czyli dwa pla­stry, mniej wię­cej gru­bo­ści palca),
1 jajko kurze (przy­naj­mniej M-ka),
2–3 łyżki mleka kro­wiego,
bułka tarta,
750g warzyw na patel­nię,
warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony, świeży i suszony czo­snek,
olej rze­pa­kowy lub oliwa z oli­wek.
Cie­ka­wostka
Pod­czas dusze­nia warzyw pla­stry schabu, uło­żone na desce do kro­je­nia, opró­szamy z oby­dwu stron warzyw­kiem, świeżo mie­lo­nym pie­przem i suszo­nym czosn­kiem, a następ­nie roz­bi­jamy porząd­nie tłucz­kiem do mięsa. Jeśli tego ostat­niego nie posia­damy, można użyć duszaka do ziem­nia­ków — spraw­dzone… ale nie­zbyt kom­for­towe 😉 Trzeba naprawdę nie­źle pouci­skać kotleta, żeby wystar­cza­jąco zmiękł. Ina­czej zamiast scha­bosz­czaka będziemy mieć na tale­rzu zelówę.
W cza­sie gdy warzywa już “docho­dzą”, możemy dopra­wić je do smaku warzyw­kiem (np. pła­ską łyżeczką) i pie­przem (kil­koma obro­tami młynka). Każdy kotlet scha­bowy panie­ru­jemy w roz­beł­ta­nym z mle­kiem i przy­pra­wami jajku a następ­nie w bułce tar­tej. Nama­cza­nie w jajku a póź­niej w bułce powta­rzamy 2-3x, w zależ­no­ści od tego, na ile wystar­czy nam roz­trze­pa­nego jajka (bo domy­ślam się, że bułki będzie sporo). Sma­żymy na roz­grza­nym na patelni tłusz­czu do zru­mie­nie­nia z każ­dej strony — po ok. 2-4min.
Kotlety scha­bowe i usmażone/podduszone warzywa na patel­nię wykła­damy na więk­sze tale­rze i poda­jemy.
Smacz­nego!
P.S. Jedna mała uwaga na koniec — tak duża ilość warzyw na raz u nie­któ­rych osób może powo­do­wać wzdę­cia. Mam nadzieję, że ten pro­sty prze­pis na kotlet scha­bowy Wam się spodo­bał. Jest to na prawdę war­to­ściowe danie, które faj­nie jest włą­czyć do swo­jego jadło­spisu dla uroz­ma­ice­nia.
Kotlet scha­bowy z warzy­wami na patel­nię
Skład­niki:
schab bez kości — dwa pla­stry po ok. 10dag
jajko kurze — 1 szt. M — L
mleko kro­wie — 2–3 łyżki
bułka tarta
warzywa na patel­nię — 75dag
warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony, świeży i suszony czo­snek
olej rze­pa­kowy lub oliwa z oli­wek
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/przepis-na-kotlet-schabowy-z-warzywami