Wykonanie
Kurczak w sosie czosnkowym, podany na surówce z kapusty pekińskiej to szybka, dość niskokaloryczna potrawa, doskonale nadająca się na lekką kolacyjkę.Kurczak przyrządzony w poniższy sposób to potrawa prawie bezmózgowa . Niewielka liczba składników i proste przygotowanie nie powinny nikomu nastręczyć trudności, a stają się wręcz wybawieniem po ciężkim dniu, kiedy nie mamy ochoty kombinować z wymyślnymi posiłkami, tylko wrzucić coś szybko na ruszt i — kolokwialnie mówiąc — przyciąć komara . Bardzo podobnie przygotowuje się kurczaka
curry w sosie czosnkowym . Diabeł tkwi — jak zwykle — w szczegółach.

Ciekawostka200g fileta z kurczaka,1 czubata łyżka stołowa przyprawy do
mięsa mielonego,2 łyżki stołowe
oleju rzepakowego lub uniwersalnego.
Sos czosnkowy1 duże opakowanie
jogurtu naturalnego (400g),3–4 ząbki
czosnku,pół płaskiej łyżeczki warzywka,szczypta świeżo mielonego pieprzu.Surówka z
kapusty pekińskiej1/2 główki średniej kapusty pekińskiej,2 duże marchewki,1 łyżeczka
cukru trzcinowego.Zaczynamy od sosu czosnkowego, który przygotowujemy identycznie jak w tym przepisie, z pominięciem majonezu. Dzięki temu sosik będzie nieco lżejszy. Filet z kurczaka płuczemy i kroimy na kawałki słusznej wielkości. Kurczaka bełtamy na patelni z przyprawą do mielonego i odrobiną
oleju. Niech się chwilę pomarynuje.W międzyczasie kapustę pekińską płuczemy i kroimy poprzecznie w talarki, które i tak rozsypią się w ładne wstążki. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Całość okraszamy łyżeczką
cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy.

Kurczaka smażymy na rumiano, często mieszając. Na talerze (czy miseczki) wykładamy najpierw surówkę z kapusty pekińskiej i marchwi, zalewamy ją sosem czosnkowym, a nań wysypujemy usmażonego kurczaka i… zajadamySmacznego!

Kurczak z sosem czosnkowym na kapuście pekińskiej z marchewkąKurczak w sosie czosnkowym na kapuście pekińskiej to ekspresowa potrawa, niskokaloryczna, świetna na lekką kolację, albo na przegryzkę tuż przed drzemką.