ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie czosnkowym

Kurczak w sosie czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Kur­czak w sosie czosn­ko­wym, podany na surówce z kapu­sty pekiń­skiej to szybka, dość nisko­ka­lo­ryczna potrawa, dosko­nale nada­jąca się na lekką kola­cyjkę.
Kur­czak przy­rzą­dzony w poniż­szy spo­sób to potrawa pra­wie bez­mó­zgowa . Nie­wielka liczba skład­ni­ków i pro­ste przy­go­to­wa­nie nie powinny nikomu nastrę­czyć trud­no­ści, a stają się wręcz wyba­wie­niem po cięż­kim dniu, kiedy nie mamy ochoty kom­bi­no­wać z wymyśl­nymi posił­kami, tylko wrzu­cić coś szybko na ruszt i — kolo­kwial­nie mówiąc — przy­ciąć komara . Bar­dzo podob­nie przy­go­to­wuje się kur­czaka curry w sosie czosn­ko­wym . Dia­beł tkwi — jak zwy­kle — w szcze­gó­łach.
Cie­ka­wostka
200g fileta z kur­czaka,
1 czu­bata łyżka sto­łowa przy­prawy do mięsa mie­lo­nego,
2 łyżki sto­łowe oleju rze­pa­ko­wego lub uni­wer­sal­nego.
Sos czosnkowy
1 duże opa­ko­wa­nie jogurtu natu­ral­nego (400g),
3–4 ząbki czosnku,
pół pła­skiej łyżeczki warzywka,
szczypta świeżo mie­lo­nego pie­przu.
Surówka z kapusty pekińskiej
1/2 główki śred­niej kapu­sty pekiń­skiej,
2 duże mar­chewki,
1 łyżeczka cukru trzci­no­wego.
Zaczy­namy od sosu czosn­ko­wego, który przy­go­to­wu­jemy iden­tycz­nie jak w tym prze­pi­sie, z pomi­nię­ciem majo­nezu. Dzięki temu sosik będzie nieco lżej­szy. Filet z kur­czaka płu­czemy i kro­imy na kawałki słusz­nej wiel­ko­ści. Kur­czaka beł­tamy na patelni z przy­prawą do mie­lo­nego i odro­biną oleju. Niech się chwilę poma­ry­nuje.
W mię­dzy­cza­sie kapu­stę pekiń­ską płu­czemy i kro­imy poprzecz­nie w talarki, które i tak roz­sy­pią się w ładne wstążki. Mar­chewkę obie­ramy, płu­czemy i ście­ramy na tarce na gru­bych oczkach. Całość okra­szamy łyżeczką cukru trzci­no­wego i dokład­nie mie­szamy.
Kur­czaka sma­żymy na rumiano, czę­sto mie­sza­jąc. Na tale­rze (czy miseczki) wykła­damy naj­pierw surówkę z kapu­sty pekiń­skiej i mar­chwi, zale­wamy ją sosem czosn­ko­wym, a nań wysy­pu­jemy usma­żo­nego kur­czaka i… zaja­damy
Smacz­nego!
Kur­czak z sosem czosn­ko­wym na kapu­ście pekiń­skiej z mar­chewką
Kur­czak w sosie czosn­ko­wym na kapu­ście pekiń­skiej to eks­pre­sowa potrawa, nisko­ka­lo­ryczna, świetna na lekką kola­cję, albo na prze­gryzkę tuż przed drzemką.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/kurczak-w-sosie-czosnkowym-na-kapuscie