ßßß
Bardzo sympatycznie się rozczarowałem, bo okazało się, że kiełki pszenicy są słodziutkie, nieco podobne w smaku do świeżego, zielonego groszku i trochę włóknisto — chrupiące. Śpieszę z przepisem na smaczny, pożywny, ciepły i do tego niewymagający, lekki posiłek, którym jest: jajecznica z kaszą gryczaną i kiełkami pszenicy właśnie. Według mnie świetnie nada się na śniadanie, zwłaszcza to drugie (sprawdzone!).Składniki75 g kaszy gryczanej,4 jajka kurze,50 g kiełków pszenicy,sól, warzywko oraz pieprz mielony, świeży,olej rzepakowy.Kaszę gryczaną wsypujemy do niedużego rondelka, zalewamy dwukrotnie większa ilością wody, dodajemy dosłownie 1/3 łyżeczki warzywka i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż kasza wpije wodę i zmięknie. Jajka wbijamy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy i pozwalamy ściąć się najpierw białku — mieszając delikatnie, żeby nie rozbabrać żółtek — a następnie samym żółtkom, wtedy już intensywnie mieszając i doprawiając jajecznicę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec do zawartości patelni dosypujemy ugotowaną kaszę i rozdrobnione kiełki, dokładnie mieszamy i przesypujemy do miseczki.
Smacznego! Jeśli przepis Ci się spodobał daj, proszę, łapkę w górę
Jajecznica z kaszą gryczaną i kiełkami pszenicyJajecznica z kaszą gryczaną i kiełkami pszenicy to smaczny i pożywny posiłek na ciepło. Jest dość lekki, więc nieźle nada się na drugie śniadanie.Składniki:7,5 dag kaszy gryczanej4 jajka kurze5 dag skiełkowanej pszenicysól, warzywko oraz świeżo mielony pieprzolej rzepakowy