Wykonanie
“ Ciasto marchewkowe — tak zdrowe, że aż boli” chciałoby się
rzec. Niestety, nic z tych rzeczy. Jest i
cukier, i gluten, i cholesterol, i pewnie trochę tłuszczy trans znajdzie się po pieczeniu. Na pewno jednak jest to dość ciekawa alternatywa dla standardowego, jabłczanego gnieciucha. Może faktycznie nieco zdrowsza, bo w końcu z marchewką. Tym razem zaskoczyła mnie moja lepsza połowa i buszując w kuchni upichciła taki wynalazek.Wbrew pozorom ciasto marchewkowe marchewką praktycznie nie smakuje, natomiast jego smak przypomina bardziej sążnistego, dojrzałego piernika . Gdyby nie to, że w cieście widać marchewkowe wiórki, pewnie nie domyślilibyście się, że marchewka w ogóle się tam znajduje. Być może nie jest to zła opcja na wciśnięcie w nasze pociechy porcji znienawidzonej marchewki — nie mnie oceniać.2 szklanki
mąki,2 szklanki drobno startej marchewki,1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu,1 szklanka
oleju rzepakowego,4
jajka (przynajmniej M-ki),1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1 czubata łyżeczka cynamonu,1 czubata łyżeczka
imbiru,szczypta
soli.Składniki na
bitą śmietanę1 duże opakowanie śmietanki kremówki (30–36% tłuszczu),2
fixy do bitej śmietany,2–4 łyżki stołowe
cukru pudru (może być z wanilią).CiekawostkaDla urozmaicenia ciasta marchewkowego zrobimy bitą śmietanę. Do wyższego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy fiksy,
cukier i miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Uważajmy aby nie przeholować, bo śmietanka może się zmaślić, a wtedy będzie nadawać się raczej do smarowania pieczywa, niż na tort marchewkowy 😉
Gdy ciasto marchewkowe ostygnie już do temperatury pokojowej, długim nożem kroimy je na blaty. Nam wychodzi 3 szt. przy formie o średnicy 22cm. Blat dolny smarujemy grubą warstwą bitej śmietany, dociskamy lekko środkowym, smarujemy tenże i dociskamy górnym. Jeśli bita śmietana wychodzi bokami, to wyrównujemy ją płaską częścią noża prowadzoną pionowo, prawie stycznie po obwodzie
tortu, chociaż nie ma się co oszukiwać — przy krojeniu i tak trochę wylezie. Ciasto marchewkowe oprószamy z wierzchu
cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!Jeśli podoba Ci się przepis to świetnie, ale jeśli upieczesz to ciasto i będzie Ci smakować to jeszcze lepiejZostaw proszę komentarz i daj łapkę na facebooku
Ciasto marchewkoweSkładniki:2 szklanki
mąki2 szklanki drobno startej marchwi1,5 szklanki
cukru kryształu1 szklanka
oleju rzepakowego4
jajka kurze1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 czubata łyżeczka cynamonu1 czubata łyżeczka
imbiruszczypta
soli1 duże opakowanie śmietanki kremówki2
fixy do bitej śmietany2–4 łyżki
cukru pudru