ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy z siemieniem lnianym.

Chlebek bananowy z siemieniem lnianym.

nazwa

Wykonanie

We wtorek, w ramach współpracy z firmą Zielony Nurt otrzymałam paczkę, a w niej olej ze słonecznika oraz siemię lniane .
Zielony Nurt jest rodzinną, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmują się tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich. W sprzedaży posiadają również pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych.
Krótki opis produktów:
Olej ze słonecznika zawiera witaminę E, ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.
Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.
Siemię lniane zawiera błonnik pokarmowy, zarówno w formie rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Ponadto występują w nim witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B), sole mineralne, a także lecytyna. Siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Wykorzystuje się je przede wszystkim w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego (nawilża śluzówkę podczas występowania kaszlu). Dzięki zawartości dużej ilości substancji śluzowych, działa osłonowo i łagodząco na przewód pokarmowy.
Dzisiaj postanowiłam wykorzystać siemię lniane i upiec chlebek bananowy. Tak naprawdę chlebek bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Świetnie smakuje sam jak i z dodatkiem masła oraz konfiturą np. agrestową. Osobiście wolę sam, jest wystarczająco słodki. Ma delikatnie chrupiący wierzch i mięciutkie wnętrze.
składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru cynamonowego
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 dojrzałe banany
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, siemię, lniane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon oraz cukry. W małej misce mieszamy dokładnie jajka z olejem. Banany rozgniatamy widelcem. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem oraz banany i mieszamy aż uzyskamy gęstą, jednolitą konsystencję. Przekładamy do foremki 9 x 29 cm i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Sprawdź te przepisy :
Coś dla miłośników bananów- Muffiny bananowe
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/07/03/chlebek-bananowy-z-siemieniem-lnianym