Wykonanie
We wtorek, w ramach współpracy z firmą Zielony Nurt otrzymałam paczkę, a w niej
olej ze
słonecznika oraz
siemię lniane .

Zielony Nurt jest rodzinną, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmują się tłoczeniem
oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich. W sprzedaży posiadają również pestki, nasiona i
zioła roślin leczniczych.Krótki opis produktów:
Olej ze
słonecznika zawiera witaminę E, ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.
Siemię lniane zawiera błonnik pokarmowy, zarówno w formie rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Ponadto występują w nim witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B),
sole mineralne, a także lecytyna.
Siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Wykorzystuje się je przede wszystkim w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego (nawilża śluzówkę podczas występowania
kaszlu). Dzięki zawartości dużej ilości substancji śluzowych, działa osłonowo i łagodząco na przewód pokarmowy.Dzisiaj postanowiłam wykorzystać
siemię lniane i upiec chlebek
bananowy. Tak naprawdę chlebek
bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki
chleb. Świetnie smakuje sam jak i z dodatkiem
masła oraz
konfiturą np.
agrestową. Osobiście wolę sam, jest wystarczająco słodki. Ma delikatnie chrupiący wierzch i mięciutkie wnętrze.

składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
siemienia lnianego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1 opakowanie
cukru cynamonowego2
jajka1/4 szklanki
oleju rzepakowego3 dojrzałe
bananyW dużej misce mieszamy suche składniki:
mąkę, siemię, lniane,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól,
cynamon oraz
cukry. W małej misce mieszamy dokładnie
jajka z
olejem.
Banany rozgniatamy widelcem. Do suchych składników dodajemy
jajka z
olejem oraz
banany i mieszamy aż uzyskamy gęstą, jednolitą konsystencję. Przekładamy do foremki 9 x 29 cm i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.Sprawdź te przepisy :Coś dla miłośników
bananów- Muffiny
bananowe