Wykonanie
By MagicPot, 24 maja 2015Dziś dość nietypowy obiad:
kiełbasa z
cebulką i opiekanymi
ziemniakami. Pamiętam jak mama na kolację przygotowywała
kiełbasę smażoną na
cebuli i do tego dostawałyśmy z siostrą kromkę
chleba. Czasem także były
ogórki kiszone, gdy jeszcze
kiszone ogórki były
ogórkami kiszonymi. Dziś będzie premiera
kiełbasy z zasmażaną
cebulką i opiekanymi
ziemniakami.jedno – półtora pętka
kiełbasy – ja użyłam
Toruńskiej produkowanej przez firmę JBB,trzy średnie
cebule,około jednego kilograma
ziemniaków,dwa ząbki
czosnku,kilka gałązek świeżego
tymianku,trzy – cztery łyżki
oleju,
przyprawy: dwie szczypty
kminu rzymskiego, dwie łyżeczki
słodkiej papryki, szczypta
ostrej papryki lub mała szczypta
pieprzu cayenne, dwie łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistej,
pieprz czarny świeżo mielony,Przygotowania zaczęłam od obrania
ziemniaków, umycia i pokrojeniach ich na ćwiartki i przygotowania marynaty:
olej mieszam z
kminem rzymskim, słodką i
ostrą papryką,
solą morską,
pieprzem czarnym i przeciśniętym
czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą można obtoczyć
ziemniaki – ja wysmarowałam wszystkie
ziemniaki pędzlem i ułożyłam na folii aluminiowej na blasze. Wierzch
ziemniaków przyozdabiamy gałązkami
tymianku – jeżeli ktoś nie ma świeżego
tymianku można
ziemniaki obsypać
tymiankiem suszonym. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy przygotowane
ziemniaki i zapiekamy około 40 do 60 minut. W trakcie zapiekania można obracać
ziemniaki by równomiernie się przysmażyły.Następnie obieramy i kroimy w talarki
cebulę i wrzucamy na patelnię na rozpuszczone
masło.
Kiełbasę kroimy na około 10 – 15cm kawałki a następnie na pół, z wierzchu nacinamy dorzuciłam na patelnię.
Cebulę wraz z
kiełbasą zapiekałam na małym ogniu, tak by wytopił się tłuszcz z
kiełbasy. W trakcie smażenia należy
kiełbasę odwrócić by się równomiernie usmażyła.Gdy
ziemniaki będą gotowe wraz z
kiełbasą i
cebulką zjadamy na ciepło – najlepiej smakują.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: