ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami

Kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 24 maja 2015
Dziś dość nietypowy obiad: kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami. Pamiętam jak mama na kolację przygotowywała kiełbasę smażoną na cebuli i do tego dostawałyśmy z siostrą kromkę chleba. Czasem także były ogórki kiszone, gdy jeszcze kiszone ogórki były ogórkami kiszonymi. Dziś będzie premiera kiełbasy z zasmażaną cebulką i opiekanymi ziemniakami.
jedno – półtora pętka kiełbasy – ja użyłam Toruńskiej produkowanej przez firmę JBB,
trzy średnie cebule,
około jednego kilograma ziemniaków,
dwa ząbki czosnku,
kilka gałązek świeżego tymianku,
trzy – cztery łyżki oleju,
przyprawy: dwie szczypty kminu rzymskiego, dwie łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki lub mała szczypta pieprzu cayenne, dwie łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, pieprz czarny świeżo mielony,
Przygotowania zaczęłam od obrania ziemniaków, umycia i pokrojeniach ich na ćwiartki i przygotowania marynaty: olej mieszam z kminem rzymskim, słodką i ostrą papryką, solą morską, pieprzem czarnym i przeciśniętym czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą można obtoczyć ziemniaki – ja wysmarowałam wszystkie ziemniaki pędzlem i ułożyłam na folii aluminiowej na blasze. Wierzch ziemniaków przyozdabiamy gałązkami tymianku – jeżeli ktoś nie ma świeżego tymianku można ziemniaki obsypać tymiankiem suszonym. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy przygotowane ziemniaki i zapiekamy około 40 do 60 minut. W trakcie zapiekania można obracać ziemniaki by równomiernie się przysmażyły.
Następnie obieramy i kroimy w talarki cebulę i wrzucamy na patelnię na rozpuszczone masło.
Kiełbasę kroimy na około 10 – 15cm kawałki a następnie na pół, z wierzchu nacinamy dorzuciłam na patelnię. Cebulę wraz z kiełbasą zapiekałam na małym ogniu, tak by wytopił się tłuszcz z kiełbasy. W trakcie smażenia należy kiełbasę odwrócić by się równomiernie usmażyła.
Gdy ziemniaki będą gotowe wraz z kiełbasą i cebulką zjadamy na ciepło – najlepiej smakują.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/05/24/kielbasa-z-cebulka-i-opiekanymi-ziemniakami