Wykonanie
By MagicPot, 19 maja 2015Nie każdy wie, że bulgur to turecka
kasza produkowana z
mąki pszenicznej i są dwie jej odmiany: pilavik i koftelik. Bulgur pilavik jest grubszą
kaszą, której nieugotowane ziarna mają ok 2mm do 5mm długości, niektóre ziarna są okrągłe a inne podłużne. Bulgur koftelik to drobna
kasza, której ziarna są mniejsze i drobniejsze od
kaszy bulgur pilavik. Bulgur pilavik będzie głównym składnikiem naszej tureckiej sałatki. Dzięki
kaszy,
sałatka jest sycąca i świetnie może zastąpić drugie śniadanie, którą można zjeść z kanapką. Turecka
sałatka z bulgurem świetnie też będzie pasować na przyjęcia i stoły świąteczne. Turecka
sałatka z bulgurem może także świetnie nadać się na śniadanie – by dobrze zacząć dzień.jedna szklanka ugotowanego bulgur pilavik w osolonej wodzie,jeden mały słoik
cieciorki, tj. około 250 gpuszka
pomidorów bez skórki,jedna mała
czerwona cebula,2 ząbki
czosnku,jedna
papryczka chili,
przyprawy:
papryka wędzona w proszku, szczypta sumaku, garść
ziół:
mięta,
natka,jedna łyżka
oliwy z oliwek’
Cebulę,
czosnek i
chili drobno siekamy i podsmażamy na
oliwie z oliwek w rondlu.Następnie dodajemy
przyprawy wraz z
pomidorami i dusimy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie.Odsączamy
cieciorkę i dodajemy ją rondla wraz z ugotowanym wcześniej bulgurem i chwilę razem grzejemy na małym ogniu. Należy pilnować by nic nie przywarło poprzez częste mieszanie.Następnie odstawiamy na bok do czasu aż ostygnie.Świeże
zioła grubo siekamy i posypujemy wraz z wędzoną
papryką ostudzoną
sałatkę.
Sałatkę spożywamy gdy jest ostudzona.Gdy będziecie gotować bulgur możecie także skorzystać z tego przepisu .Smacznego!Uwaga! Bulgur jest wykonywany z pszenicy więc zawiera gluten.Polecam zakup bulguru wyprodukowanego i spakowanego w krajach arabskich lub np. w turcji – jest znacząca różnica w smaku pomiędzy tym wyprodukowanym w „krajach ojczystych” a tymi wyprodukowanymi w więcej niż w jednym
kraju – takie w sklepach także można znaleźć.Polecam inne przepisy na sałatki: