ßßß Cookit - przepis na Keks… ulubione ciasto wszystkich łasuchów :)

Keks… ulubione ciasto wszystkich łasuchów :)

nazwa

Wykonanie

Strasznie dawno mnie tu nie było…
Obowiązki, zawodowe obowiązki i jeszcze więcej pracy…
Co nie znaczy, że zaprzestałam realizacji swojej ogromnej pasji, jaką jest gotowanie i kuchenne eksperymenty.
W tym czasie powstało wiele smacznych potraw,
które udokumentowane zostały w postaci zdjęć.
Teraz nastał dobry czas, aby systematycznie pojawiały się one na moim blogu…
I chyba jedyne, do którego ma słabość
Potrzebujemy:
250g mąki pszennej
180g cukru
5 jajek
250g margaryny lub masła
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mleka
ok. 300g bakalii + trochę do dekoracji
ok. 100g orzechów laskowych (posiekanych na ćwiartki)
Przygotowanie:
Proponuję rozpocząć od przygotowania bakalii.
Jeśli kupujemy gotową mieszankę keksową, nie wymaga ona od nas dodatkowego przygotowania. Dodajemy do bakalii ok. 2 łyżek mąki i starannie mieszamy je, aby do siebie nie przylegały. Siekamy orzechy na mniejsze kawałki i dołączamy do wymieszanych z mąką bakalii.
To jest najłatwiejszy sposób uzyskania mieszanki keksowej.
Jeżeli ktoś nie lubi orzechów, może z nich oczywiście zrezygnować,
dodając w ich miejsce np. rodzynki.
Jeżeli postanowiliśmy dobrać składniki samodzielnie i przygotować „po swojemu” mieszankę bakalii, wówczas zaczynamy od sparzenia migdałów, obrania ich ze skórki, posiekania i pokrojenia w drobną kostkę kandyzowanych owoców.
Następnie, tak jak poprzednio mieszamy je z 2 łyżkami mąki.
Przechodzimy do wykonania ciasta.
Przesiewamy mąkę, oddzielamy żółtka od białek, sodę mieszamy z mlekiem.
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji.
Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, w dalszym ciągu ubijając masę na najwyższych obrotach.
Kiedy żółtka połączą się w jedną całość dodajemy powoli mąkę,
mieszamy na zmniejszonych obrotach, aż składniki będą dokładnie połączone.
Ubijamy dokładnie białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do pozostałych składników, mieszamy na najniższych obrotach przez chwilę
(można je połączyć mieszając szpatułką).
Na końcu dolewamy sodę z mlekiem i dosypujemy bakalie.
Mieszamy wszystko razem szpatułką.
Masę keksową przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do wypieków.
Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku przez ok. 60 minut
do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasta i jego przestygnięciu,
lukrujemy ciasto i ozdabiamy pozostałymi bakaliami.
Pozostaje mi życzyć wszystkim łasuchom smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2014/01/18/538