Wykonanie

Strasznie dawno mnie tu nie było…Obowiązki, zawodowe obowiązki i jeszcze więcej pracy…Co nie znaczy, że zaprzestałam realizacji swojej ogromnej pasji, jaką jest gotowanie i kuchenne eksperymenty.W tym czasie powstało wiele smacznych potraw,które udokumentowane zostały w postaci zdjęć.Teraz nastał dobry czas, aby systematycznie pojawiały się one na moim blogu…I chyba jedyne, do którego ma słabośćPotrzebujemy:250g
mąki pszennej180g
cukru5
jajek250g
margaryny lub
masła½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
mlekaok. 300g
bakalii + trochę do dekoracjiok. 100g
orzechów laskowych (posiekanych na ćwiartki)Przygotowanie:Proponuję rozpocząć od przygotowania
bakalii.Jeśli kupujemy gotową mieszankę keksową, nie wymaga ona od nas dodatkowego przygotowania. Dodajemy do
bakalii ok. 2 łyżek
mąki i starannie mieszamy je, aby do siebie nie przylegały. Siekamy
orzechy na mniejsze kawałki i dołączamy do wymieszanych z
mąką bakalii.To jest najłatwiejszy sposób uzyskania mieszanki keksowej.Jeżeli ktoś nie lubi
orzechów, może z nich oczywiście zrezygnować,dodając w ich miejsce np.
rodzynki.Jeżeli postanowiliśmy dobrać składniki samodzielnie i przygotować „po swojemu” mieszankę
bakalii, wówczas zaczynamy od sparzenia
migdałów, obrania ich ze skórki, posiekania i pokrojenia w drobną kostkę kandyzowanych
owoców.Następnie, tak jak poprzednio mieszamy je z 2 łyżkami
mąki.Przechodzimy do wykonania ciasta.Przesiewamy
mąkę, oddzielamy
żółtka od
białek,
sodę mieszamy z
mlekiem.
Masło ucieramy z
cukrem do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji.Stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, w dalszym ciągu ubijając masę na najwyższych obrotach.Kiedy
żółtka połączą się w jedną całość dodajemy powoli
mąkę,mieszamy na zmniejszonych obrotach, aż składniki będą dokładnie połączone.Ubijamy dokładnie
białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do pozostałych składników, mieszamy na najniższych obrotach przez chwilę(można je połączyć mieszając szpatułką).Na końcu dolewamy
sodę z
mlekiem i dosypujemy
bakalie.Mieszamy wszystko razem szpatułką.Masę keksową przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do wypieków.Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku przez ok. 60 minutdo tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu ciasta i jego przestygnięciu,lukrujemy ciasto i ozdabiamy pozostałymi
bakaliami.Pozostaje mi życzyć wszystkim łasuchom smacznego



Brak powiązanych wpisów.