Wykonanie
Jagnięcina przyrządzona w klasycznym rzymskim stylu. Łączy w sobie smaki typowe dla kuchni śródziemnomorskiej.Składniki:70 dag
jagnięcinykubek
bulionu z
baraninyok. 50 dag czarnych drylowanych
oliwekmała puszka
anchoismin. 5 ząbków
czosnku (nie zaszkodzi więcej – zimno się robi, trza się uodparniać na choróbska wszelakie)garść świeżego
tymiankugarść
natki pietruszkikubek czerwonego
półwytrawnego wina ( najlepiej włoskiego, rzecz jasna)
oliwapieprz,
sól (ewentualnie, po naszemu
anchois nadają potrawie wystarczająco słony smak)Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, kroimy na nieduże kawałki ( ok. 1-1,5 cm) i podsmażamy na rozgrzanej
oliwie. Przekładamy do garnka. Zalewamy
bulionem i
winem i dusimy na niewielkim ogniu.
Anchois,
czosnek (duuuuuuużo
czosnku!!! ;)) oraz
tymianek miksujemy na gładką masę i również dodajemy do
mięsa. Przyprawiamy jeśli uznamy to za konieczne. Dusimy pod przykryciem co najmniej godzinę (
mięso musi byc delikatne i niemal „rozpływać się” w ustach). Następnie dodajemy przekrojone na pół
oliwki i posiekaną
natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podajemy z
brązowym ryżem,
kaszą bądź, tak jak my, z ziemniaczanym piure (
kartoflami w tym roku obrodziło wzięło, że aż strach! ;) )