ßßß Cookit - przepis na Jagnię Juliusza Cezara

Jagnię Juliusza Cezara

nazwa

Wykonanie

Jagnięcina przyrządzona w klasycznym rzymskim stylu. Łączy w sobie smaki typowe dla kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki:
70 dag jagnięciny
kubek bulionu z baraniny
ok. 50 dag czarnych drylowanych oliwek
mała puszka anchois
min. 5 ząbków czosnku (nie zaszkodzi więcej – zimno się robi, trza się uodparniać na choróbska wszelakie)
garść świeżego tymianku
garść natki pietruszki
kubek czerwonego półwytrawnego wina ( najlepiej włoskiego, rzecz jasna)
oliwa
pieprz, sól (ewentualnie, po naszemu anchois nadają potrawie wystarczająco słony smak)
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, kroimy na nieduże kawałki ( ok. 1-1,5 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i winem i dusimy na niewielkim ogniu. Anchois, czosnek (duuuuuuużo czosnku!!! ;)) oraz tymianek miksujemy na gładką masę i również dodajemy do mięsa. Przyprawiamy jeśli uznamy to za konieczne. Dusimy pod przykryciem co najmniej godzinę (mięso musi byc delikatne i niemal „rozpływać się” w ustach). Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podajemy z brązowym ryżem, kaszą bądź, tak jak my, z ziemniaczanym piure (kartoflami w tym roku obrodziło wzięło, że aż strach! ;) )
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/10/24/jagniecina-juliusza-cezara