Wykonanie
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i
makarony, to także różnego rodzaju wspaniale przyrządzone
mięsa, w tym oczywiście
baranina.
Baraninę po raz pierwszy spróbowałam mieszkając już na Wyspach i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowała, choć niestety K. jej nie lubi, dlatego te ż rz adko ją przygotowuję, a szkoda bo jest bardzo smaczna. Z tego co słyszałam
mięso to jest dość trudno dostępne w Polsce, nic
dziwnego skoro większość
jagnięciny eksportowana jest właśnie do Włoch;)Dziś chciałabym zaporoponować bardzo smaczną i łatwą potraw ę z tego
mięsa -
baraninę po rzymsku.

Składniki :400g
baraniny (
jagnięciny) na gulasz (np.
łopatki)4 ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżego
tymianku2-3 fileciki
anchois150ml
czerwonego wina150ml
bulionu1 łyżeczka
cukruduża garść czarnych
oliwek bez pestekposiekana
natka pietruszkiłyżka
oliwyłyżka
masła
Przygotowanie :
Oliwę i
masło rozgrzać na dużej patelni.
Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa, przesmażyć chwilę aż zbrązowieje i się zamknie. Dodać
wino,
bulion i
cukier.
Czosnek,
tymianek i
anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do
mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy
mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać
oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje.
Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym.


Smacznego !