ßßß
Składniki :400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki)4 ząbki czosnku1 łyżeczka świeżego tymianku2-3 fileciki anchois150ml czerwonego wina150ml bulionu1 łyżeczka cukruduża garść czarnych oliwek bez pestekposiekana natka pietruszkiłyżka oliwyłyżka masła
Przygotowanie :Oliwę i masło rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa, przesmażyć chwilę aż zbrązowieje i się zamknie. Dodać wino, bulion i cukier.Czosnek, tymianek i anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym.
Smacznego !