ßßß Cookit - przepis na Baranina po rzymsku

Baranina po rzymsku

nazwa

Wykonanie

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony, to także różnego rodzaju wspaniale przyrządzone mięsa, w tym oczywiście baranina. Baraninę po raz pierwszy spróbowałam mieszkając już na Wyspach i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowała, choć niestety K. jej nie lubi, dlatego te ż rz adko ją przygotowuję, a szkoda bo jest bardzo smaczna. Z tego co słyszałam mięso to jest dość trudno dostępne w Polsce, nic dziwnego skoro większość jagnięciny eksportowana jest właśnie do Włoch;)
Dziś chciałabym zaporoponować bardzo smaczną i łatwą potraw ę z tego mięsa - baraninę po rzymsku.
Składniki :
400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
2-3 fileciki anchois
150ml czerwonego wina
150ml bulionu
1 łyżeczka cukru
duża garść czarnych oliwek bez pestek
posiekana natka pietruszki
łyżka oliwy
łyżka masła
Przygotowanie :
Oliwę i masło rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa, przesmażyć chwilę aż zbrązowieje i się zamknie. Dodać wino, bulion i cukier.
Czosnek, tymianek i anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/09/baranina-po-rzymsku.html