Wykonanie
Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie organizowane przez Pawła i
Magdę. Tym razem padło na
bułki grahamki. Już myślałam, że nie zdążę ich zrobić a tak bardzo chciałam, ale się udało w ostatniej chwili. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Takie jak lubię i takie jakie kiedyś można było kupić w piekarniach. Najlepiej mi smakowały z
masłem i domowym
dżemem z
truskawek. Spróbujcie koniecznie takie zrobić.Zapraszam :-)Składniki:- 170 g
mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol- 320 g
mąki pszennej typ 1850 Kłos-Pol- 315 ml ciepłej
wody- 2 łyżeczki suchych
drożdży instant- 2 łyżeczki
cukru - ja dałam trzcinowy- 1 łyżeczka
soliWykonanie:Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto, możemy zrobić to w robocie. Dokładnie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 8 części i formujemy
bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanego
mąką. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę pod przykryciem, aby podrosły.
Bułki pieczemy w temperaturze 220 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Upieczone
bułki studzimy na kratce.
Bułki piekłam razem z:-
Aliną- Pawłem-
Asią- Dorotką- Lidią- Julianną- Agnieszką- Jolą- Bożenką- Elą