ßßß Cookit - przepis na Bułki grahamki

Bułki grahamki

nazwa

Wykonanie

Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie organizowane przez Pawła i Magdę. Tym razem padło na bułki grahamki. Już myślałam, że nie zdążę ich zrobić a tak bardzo chciałam, ale się udało w ostatniej chwili. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Takie jak lubię i takie jakie kiedyś można było kupić w piekarniach. Najlepiej mi smakowały z masłem i domowym dżemem z truskawek. Spróbujcie koniecznie takie zrobić.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 170 g mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
- 320 g mąki pszennej typ 1850 Kłos-Pol
- 315 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru - ja dałam trzcinowy
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto, możemy zrobić to w robocie. Dokładnie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 8 części i formujemy bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanego mąką. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę pod przykryciem, aby podrosły. Bułki pieczemy w temperaturze 220 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Bułki piekłam razem z:
- Aliną
- Pawłem
- Asią
- Dorotką
- Lidią
- Julianną
- Agnieszką
- Jolą
- Bożenką
- Elą
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/06/buki-grahamki.html