ßßß
Jak zobaczyłam te pyszności u Kasi to postanowiłam także je zrobić. Do kawki pasują idealnie. Takie słodkie maleństwa. Przygotowałam je dla moich chłopaków na deser. Część z nich zamroziłam na potem, bo dosyć dużo ich wyszło. Będą kołem ratunkowym, gdy będzie potrzeba. Za oknem piękna pogoda, więc zostawiam Was z pierożkami a ja zmykam na do obowiązków i przyjemności. Miłego dnia i życzę Wam smacznego.Zapraszam :-)Składniki:- 60 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1/4 l kwaśnej śmietany- 3 szklanki mąki pszennej (użyłam od Kłos-Pol)- 250 g zimnego masła- cukier waniliowy- jajko do posmarowania rogalików- cukier brązowy do posypania- dżem malinowyWykonanie:Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 szklanki śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn z drożdży oraz resztę śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki (zawinąć w folię). Ciastowyciągnąć z lodówki i wyrobić, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Z resztek ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować, wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę dżemu i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.
