Wykonanie

(idealny na święta)Składniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg
mąki pszennej- 70 g świeżych
drożdży- 150 g
masła- 5
jajek- szklanka
cukru pudru- 3 łyżki
śmietany- opakowanie
cukru waniliowegoMasa makowa:(nie posiadam maszynki do mielenia
maku,więc musiałem kupić gotową masę
makową i z nią własnie podaje przepis)Sposób przygotowania:1.W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką)
drożdże z łyżeczką
cukru. I odstawiamy na minutkę. Do większej miski wsypujemy
mąkę. Następnie dodajemy do niej luźne
drożdże i zaczynamy ugniatać składniki ręką. Dodajemy resztę składników i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy uznamy że ciasto będzie za mokre, dodajemy trochę
mąki. Gdy już ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną
mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto.2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno
mieć grubość ok. 5-6 mm.

3.Następnie otwieramy masę
makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej:

4.
Potem zawijamy jak naleśnika:

5.Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy
cukrem pudrem.



Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu,który zasługuje na na top 1 na różnych listach muzycznych:Wesoły świąt życzy:Michał ;)