ßßß
Święta, święta i po świętach. Minęły w miłej i rodzinnej atmosferze, przy pysznie zastawionym stole, tylko pogoda za bardzo nie dopisała. A jutro już do pracy, oj przydałby się jeszcze taki wolny dzień na odpoczynek. Nie wiem czy kojarzycie taki okrągły serek z ananasem i orzechami.Mój Junior go uwielbia i zawsze jak robimy razem zakupy wrzuca go do koszyka. Zapytał się mnie ostatnio, czy mogę zrobić podobny serek sama. No to pokombinowałam i zrobiłam, wyszedł bardzo zbliżony w smaku, najważniejsze że Juniorowi bardzo smakował i stwierdził, że już nie muszę kupować tego serka w sklepie, bo wystarczy ten mój. Powiem Wam, że wyszedł bardzo fajny serek-pasta na kanapki.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g twarogu półtłustego- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego- 3 drobno pokrojone krążki ananasa z puszki (użyłam Happy Frucht)- 4-5 łyżeczek mielonych migdałów (użyłam BackMit)- garść orzechów z mieszanki studenckiej (użyłam KRESTO)- 2-3 łyżeczki ksylitolu- mielone migdały do obtoczenia kuleczek (użyłam BackMit)Przygotowanie:Do miski wkładamy twaróg, jogurt i drobno pokrojone ananasy. Mieszamy ze sobą widelcem. Dodajemy ksylitol i mielone migdały, jak nie macie ksylitolu to dodajcie cukier. Mielonych migdałów dodajemy tyle, aby można było bez problemu lepić kuleczki.Musimy zmoczyć dłonie i lepimy z twarogu kuleczki, obtaczamy je w mielonych migdałach i układamy na talerzyku, ja dodatkowo pocięłam papierowe rurki i wbiłam je dla ozdoby.Takie kuleczki podajemy na kanapki, super smakują z chlebkiem chrupkim.


