ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z GORGONZOLĄ I JARMUŻEM

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z GORGONZOLĄ I JARMUŻEM

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na, być może nie najbardziej dietetyczne, ale jakie pyszne danie :) Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą i jarmużem to potrawa, która z pewnością jest w stanie zapełnić brzuch niejednego głodomora. Danie można przygotowywać zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z boczkiem. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)
6 średniej wielkości ziemniaków
200 g jarmużu (opcjonalnie szpinak)
200 g sera gorgonzola
100 g boczku parzonego
150 ml śmietanki 30 %
2 jajka
parmezan lub inny długo-dojrzewający ser do posypania
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
do dużej miski wlać śmietankę, dodać jajka i dokładnie wymieszać;
ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Gdy będą już zimne zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietanki z jajkami;
jarmuż umyć, pokroić i poddusić go z czosnkiem na patelni, tak aby odparowała z niego większość wody; ostudzony jarmuż dodać do ziemniaków;
boczek podsmażyć na patelni, gorgonzolę pokroić w mniejsze kawałki; wszystko dodać do masy ziemniaczanej;
wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do natłuszczonego wcześniej naczynia żaroodpornego, z wierzchu oprószyć parmezanem;
zapiekankę piec w 200 stopniach przez około 30 – 40 min dopóki wierzch się nie zarumieni, a śmietana i jajka nie zetną;
VOILA! :) Tradycyjnie już – życzę Smacznego :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-i-jarmuzem