Wykonanie
Dziś przepis na, być może nie najbardziej dietetyczne, ale jakie pyszne danie :) Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą i
jarmużem to potrawa, która z pewnością jest w stanie zapełnić brzuch niejednego głodomora. Danie można przygotowywać zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z
boczkiem. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)6 średniej wielkości
ziemniaków200 g
jarmużu (opcjonalnie
szpinak)200 g
sera gorgonzola100 g
boczku parzonego150 ml
śmietanki 30 %2
jajkaparmezan lub inny długo-
dojrzewający ser do posypania1 ząbek
czosnkusól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIAdo dużej miski wlać
śmietankę, dodać
jajka i dokładnie wymieszać;
ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Gdy będą już zimne zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do
śmietanki z
jajkami;
jarmuż umyć, pokroić i poddusić go z
czosnkiem na patelni, tak aby odparowała z niego większość
wody; ostudzony
jarmuż dodać do
ziemniaków;
boczek podsmażyć na patelni, gorgonzolę pokroić w mniejsze kawałki; wszystko dodać do masy ziemniaczanej;wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem i przełożyć do natłuszczonego wcześniej naczynia żaroodpornego, z wierzchu oprószyć
parmezanem;zapiekankę piec w 200 stopniach przez około 30 – 40 min dopóki wierzch się nie zarumieni, a
śmietana i
jajka nie zetną;VOILA! :) Tradycyjnie już – życzę Smacznego :)