Wykonanie
Dynia to zacne warzywo. Świetnie sprawdza się w daniach prostych, jak i wykwintnych. Kiedy tylko pojawia się w sklepach, w mojej głowie powstają różne transformacje tej ‚pomarańczowej piłki’. Była już zupa, była i
tarta, czas na
makaron :) Dziś prezentuję Wam
dynię w pikantnej odsłonie z
chilli i włoskim
salami. Danie szybkie w przygotowaniu, ale gwarantujące przyjemne doznania smakowe. Zatem do dzieła!POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)2/3 małej dyni1/2 włoskiego
salami z
koprem włoski, ale może być też zwykłe
salami1
papryczka chillimały pęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnkuser długo-dojrzewający do posypania (ja użyłam
bursztynu)
makaron spaghettioliwasól.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
dynię pokroić w kostkę, przełożyć na tackę do pieczenia, polać
oliwą, oprószyć
solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut;
makaron spaghetti ugotować al dente; na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć
czosnek, następnie dodać pokrojone
salami. Po upływie około 5 minut dodać drobno posiekaną
papryczkę chilli (z usuniętymi gniazdami nasiennymi – chyba, że lubimy bardzo ostre dania :), podsmażyć ją około 2 minuty i dodać upieczoną wcześniej
dynię. Po około 2-3 minutach dorzucić garść posiekanej
natki pietruszki. Trzymać jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie dodać wcześniej ugotowany
makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy
makaron się podgrzeje zestawić go z ognia i przełożyć na talerz;posypać świeżą
natką pietruszki i
startym serem :) VOILA! Życzę smacznego!