Wykonanie
Nareszcie do Łodzi zawitały
słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się już świeże, aromatyczne
zioła zrywane z domowego krzaczka i
pomidory koktajlowe wyhodo-
wane na kuchennym parapecie. :)Im więcej słońca na niebie, tym więcej uśmiechu na pyszczku.I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :))Dziś przepis na jeden z moich banalnie prostych, studenckich obiadów :)
Łosoś z grilla z
sosem jogurtowo-
chrzanowym,
brązowy ryż z
kaparami i ruccola z podpiekanymi
pomidorkami koktajlowymi.
Składniki: 1 porcja1 filet z
łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You)0,5 woreczka
brązowego ryżułyżeczka
kaparów z zalewy (polecam Figaro6
pomidorków koktajlowychgarść ruccoli0,5
cytryny1 łyżka
jogurtu naturalnego 0%0,5-1 łyżeczka tartego
chrzanuoliwa z oliwek extra virginrozmaryn, świeżo mielony
pieprzDo dzieła:Jako pierwszy przygotowujemy
ryż - wrzucamy go do wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40minut. Tak,
ryż brązowy potrzebuje nieco więcej czasu... :) Filet z
łososia nacieramy odrobiną
oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym
pieprzem oraz
rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy
ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy
łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa
pomidory. W
między czasie łączymy składniki sosu -
jogurt z tartym
chrzanem i
pieprzem. Ugotowany
ryż mieszamy z łyżeczką
kaparów i skrapiamy go
sokiem z cytryny.
Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością
soku z cytryny oraz odrobiną
oliwy z oliwek (tu przyda się atomizer).Na koniec polewamy jeszcze
łososia sosem i ta da, gotowe! :)
Przepis bierze udział w akcji: