ßßß Cookit - przepis na Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami

Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Nareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się już świeże, aromatyczne zioła zrywane z domowego krzaczka i pomidory koktajlowe wyhodo-wane na kuchennym parapecie. :)
Im więcej słońca na niebie, tym więcej uśmiechu na pyszczku.
I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :))
Dziś przepis na jeden z moich banalnie prostych, studenckich obiadów :) Łosoś z grilla z sosem jogurtowo-chrzanowym, brązowy ryż z kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi.
Składniki: 1 porcja
1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You)
0,5 woreczka brązowego ryżu
łyżeczka kaparów z zalewy (polecam Figaro
6 pomidorków koktajlowych
garść ruccoli
0,5 cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
0,5-1 łyżeczka tartego chrzanu
oliwa z oliwek extra virgin
rozmaryn, świeżo mielony pieprz
Do dzieła:
Jako pierwszy przygotowujemy ryż - wrzucamy go do wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40minut. Tak, ryż brązowy potrzebuje nieco więcej czasu... :) Filet z łososia nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną oliwy z oliwek (tu przyda się atomizer).
Na koniec polewamy jeszcze łososia sosem i ta da, gotowe! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2012/03/grillowany-osos-brazowy-ryz-i-ruccola-z.html