ßßß
Nareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się już świeże, aromatyczne zioła zrywane z domowego krzaczka i pomidory koktajlowe wyhodo-wane na kuchennym parapecie. :)Im więcej słońca na niebie, tym więcej uśmiechu na pyszczku.I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :))Dziś przepis na jeden z moich banalnie prostych, studenckich obiadów :) Łosoś z grilla z sosem jogurtowo-chrzanowym, brązowy ryż z kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi.
Składniki: 1 porcja1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You)0,5 woreczka brązowego ryżułyżeczka kaparów z zalewy (polecam Figaro6 pomidorków koktajlowychgarść ruccoli0,5 cytryny1 łyżka jogurtu naturalnego 0%0,5-1 łyżeczka tartego chrzanuoliwa z oliwek extra virginrozmaryn, świeżo mielony pieprzDo dzieła:Jako pierwszy przygotowujemy ryż - wrzucamy go do wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40minut. Tak, ryż brązowy potrzebuje nieco więcej czasu... :) Filet z łososia nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną oliwy z oliwek (tu przyda się atomizer).Na koniec polewamy jeszcze łososia sosem i ta da, gotowe! :)
Przepis bierze udział w akcji: