Wykonanie
Dziś ekspresowe, zdrowe i dietetyczne, bo wysokobiałkowe danie. Podaję przepis tylko na
łososia. Dodatki każdy może dobrać sobie według smaku.Składniki (na 1 porcję):filet z
łososia ze skórą (ok. 250-300g)
rozmarynsól,
pieprzkaparyRozgrzewamy suchą patelnię teflonową. Filet z
łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i
pieprzymy według uznania, ale tak by
łosoś zachował swój naturalny smak. Kładziemy filet na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażymy dopóki skórka nie będzie złota. Przewracamy.
Łosoś jest tłustą
rybą i podczas takiego smażenia wytapia się naturalny tłuszcz przez co
ryba nie jest sucha, ale jednocześnie może
mieć chrupiącą skórkę. Na tłuszcz na patelni kładziemy 1-2 gałązki
rozmarynu i dalej smażymy na średnim ogniu, dopóki
ryba nie będzie gotowa. Dekorujemy
kaparami.