Wykonanie
Składniki:0,5kg mielonej
wołowiny1
cebula1 ząbek
czosnku1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzypomidory w puszce1,5 łyżeczki
chili0,5 łyżeczki
soli0 , 5 łyżeczki kuminu
olej lub
oliwa (do smażenia)Przygotowanie
Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę,
czosnek przeciskam przez praskę. Na patelnię wlewam
olej, podsmażam
cebulkę z
czosnkiem, aż
cebula będzie szklista. Dodaję
mięso mielone i podsmażam, aż
mięso nabierze szarawego koloru.Dodaję
pomidory z puszki (latem wolę używać świeżych sparzonych
pomidorów). Wrzucam
czerwoną fasole i
kukurydzę i całość doprawiam. Wszystko mieszam. Duszę, aż
pomidory się rozpadną, ok. 10 minut. Jeśli macie świeże
pomidory, to warto dodać
fasolę,
kukurydzę i
przyprawy, troszkę później uwzględniając, że
pomidory muszą się rozpaść.
Chili con carne podaję z
ryżem lub plackami tortilli.